Külföld

Trump egy hét múlva fogadja Erdogant Washingtonban

Telefonon egyeztetett Donald Trump amerikai elnök török kollégájával, Recep Tayyip Erdogannal, akivel abban is megegyeztek, hogy a török elnök november 13-án Washingtonba látogat.

Trump egy hét múlva fogadja Erdogant Washingtonban
Egy korábbi Trump-Erdogan találkozó
Fotó: AFP

A hírt az amerikai elnök mikroblogjában jelentette be: Trump arról is beszámolt, hogy török kollégájával folytatott beszélgetése alkalmával szóba került a terrorizmus és a szíriai helyzet is.

Objektum doboz

A hírt hivatalosan a török elnöki hivatal jelentette be a vezetők közötti telefonbeszélgetést követően.

Erdogan Trump meghívására látogat a Fehér Házba. A két ország közötti feszültség miatt a hivatalos megerősítésig nem volt teljesen biztos, hogy a török elnök elfogadja-e az invitálást. Erdogan a hét elején azzal is fenyegetett, hogy lemondja amerikai útját.

A török elnököt két voksolás is feldühítette a minap az amerikai képviselőházban, ahol október 29-én megszavazták, hogy népirtásnak ismerik el az örmények ellen száz évvel ezelőtt a törökök által elkövetett mészárlásokat, illetve szankciókat sürgettek Törökország ellen az északkelet-szíriai offenzívája miatt.

A nézeteltérések ellenére Trump és Erdogan kapcsolata erősnek számít. Kettejük október 6-i telefonbeszélgetése után jelentette be az amerikai elnök, hogy kivonja az addig a helyi kurdokat támogató katonáit Északkelet-Szíriából, utat nyitva ezzel Törökország offenzívája előtt. Trump döntését hazájában is sokan bírálták.
 

Kapcsolódó írásaink