Külföld

Trump bukását várja Soros

A milliárdos szórja a pénzt az amerikai elnök elleni lobbira, és diktátoroknak tartja azokat, akik szembeszállnak a nyílt társadalom és a korlátlan bevándorlás ötletével

Büszke az ellenségeire George Soros, szerinte ugyanis egy diktátor vagy reménybeli diktátor arról ismerszik meg, hogy az ellenségének tekinti őt – a milliárdos spekuláns erről The New York Timesnak beszélt.

Trump bukását várja Soros
A spekuláns fia, a „trónörökös” Alex Soros gyakran személyesen is építi a családi kapcsolatokat demokrata potentátokkal, míg apja a republikánus elnököt szidja
Fotó: Twitter

Soros szerint az általa képviselt globalizmus – egy integrált, globális gazdaság, amit megerősít a jogállamiság is – szembemegy Donald Trump republikánus elnök „Amerika az első” szemléletével, és általában a nacionalizmussal. A liberális lapban megjelent írás szerint Sorosnak egészen „felragyogott az arca”, amikor arról beszélt, hogy szerinte a 2020-as amerikai elnökválasztás a Trump-korszak végét hozhatja. Azt jósolta, hogy a demokraták elnökjelöltje végül Elizabeth Warren lesz, szerinte ő a legalkalmasabb az ország vezetésére, de leszögezte, hogy ezzel a kijelentéssel még nem támogatja hivatalosan, mivel bárkit is választanak majd a demokraták, együtt szeretne vele működni. Soros beszélt arról is, hogy szerinte a legnagyobb veszélyt a nyílt társadalom eszméjére ma a Hszi Csin-ping vezette Kína jelenti.

Soros egyébként annyira komolyan veszi a Trump elleni harcot, hogy alapítványának lobbiszervezete, az Open Society Policy Centre (OSPC) saját bevallása szerint is rengeteget költ az elnökkel szembeni lobbizásra.

Nemrég megjelent negyedéves jelentésük szerint – amelyet a Kongresszus tett közzé – ez év harmadik negyedében 15,9 millió dollárt költöttek, összesen pedig az idén 24,4 milliót, ami már most több mint amennyit 2017-ben fordítottak hasonló célokra. Tavaly egyébként 31,5 millió dollárt költöttek. A jelentést ismertető cikkek megjegyzik, hogy Trump 2017-es hivatalba lépése óta az OSPC 72 millió dollárt költött lobbitevékenységre. Ez azért is említésre méltó, mert a megelőző 14 évben, azaz George W. Bush és Barack Obama elnöksége alatt összesen kevesebbet, „csak” 56,65 milliót.

Trump ügyvédje, Rudy Giuliani egyébként nemrég egy interjúban azzal vádolta Sorost, hogy ő áll az elnök elleni alkotmányossági eljárás elindítására vonatkozó törekvések mögött is.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom