Külföld

Őrtüzekkel az autonómiáért

Több mint nyolcvan székelyföldi településen gyúltak ki vasárnap este az őrtüzek a székelyföldi autonómiaigény jeleként - közölte az MTI-vel Gazda Zoltán, a szervező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) irodavezetője.

Őrtüzekkel az autonómiáért
Valamennyi őrtűz mellett a helyi szervezők petíciót olvastak fel
Fotó: MH

Székelyföld autonómiájának napján délelőtt a templomokban, délután az őrtüzek magaslatain gyűjtöttek aláírásokat az SZNT által elindított, nemzeti régiók kialakítását kérő európai polgári kezdeményezéshez.

Valamennyi őrtűz mellett a helyi szervezők felolvasták azt a petíciót, amelyben ismételten kinyilvánították igényüket Székelyföld autonómiája iránt. A dokumentum szerint az Európai Uniónak felül kell vizsgálnia az önrendelkezési jog merev és elavult értelmezését, amely szerint ez a jog kizárólag csak az államok népességét illeti meg.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke beszédet mond a Székelyföld autonómiájáért tartott őrtűzgyújtás előtt a XXII. kerületi Tóth József utcában
Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke beszédet mond a Székelyföld autonómiájáért tartott őrtűzgyújtás előtt a XXII. kerületi Tóth József utcában
Fotó: MTI/Mónus Márton

„Hihetetlen és elfogadhatatlan, hogy a 21. században a börtönt találja Spanyolország is és Románia is az egy tömbben élő nemzeti közösség legitim törekvéseire adandó megtorló válaszként. Koncepciós perek áldozatai a katalán vezetők és az úgynevezett székelyföldi terrorperben elítélt fiatalok. A demokrácia elkötelezettjeiként elutasítjuk a diktatúra módszerének visszatérését, és határozottan tiltakozunk az ellen, hogy az Európai Unió államaiban ismételten az állami terror politikai perekben marasztaljon el ártatlan embereket” - olvasható a dokumentumban.

Az Izsák Balázs SZNT-elnök által jegyzett kiáltvány leszögezte, az őrtűzgyújtások résztvevői abban a formában igénylik Székelyföld területi autonómiáját, amelyben azt az SZNT autonómiastatútuma megfogalmazta.

Amint a dokumentum az autonómiastatútumból idézte: a történelmi régió lakossága a szubszidiaritás elvének megfelelően át kívánja venni a közérdekű problémák jelentős részének megoldását. Mindezt egy az állam és a közösség közötti választott testülettel kívánja megvalósítani, mely az önigazgatás hatásköreit gyakorolja, illetve államhatósági jogosítványokkal is bír.

Őrtüzet gyújtottak a székelyek melletti kiállást jelképezve Budafok-Tétényben

Ötödik alkalommal gyújtottak őrtüzet a székelyek melletti kiállást jelképezve Budapest XXII. kerületében, Budafok-Tétényben vasárnap.

Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a rendezvényen hangsúlyozta: az egyes nemzetrészek felelősséggel tartoznak egymásért, az anyaország polgárai pedig különös felelősséggel tartoznak a határon túli magyar közösségekért. Támogatni kell követeléseiket, erőfeszítéseiket, amelyek sorában kiemelkedő helyet foglal el közösségi önkormányzatiságra való törekvésük - fogalmazott.

Kiemelte: a székelyek törekvései amellett, hogy "békés és erőszakmentes természetűek", teljes mértékben legitimek, teljes mértékben összhangban állnak a demokrácia, az európai, illetve a nemzetközi jog alapelveivel.

Németh Zsolt kitért a nemzeti régiók ügyében indított európai polgári kezdeményezésre, amelyhez 2020. május 7-éig kell egymillió aláírást összegyűjteni az Európai Unió legalább hét országából. A székelyek mellett a baszkok, a katalánok, a korzikaiak, a bretonok, a dél-tiroliak és a vallonok - Európa nemzeti régióinak képviselői - közösen léphetnek fel azért, hogy a nemzeti régióknak adják meg az őket megillető jogot az EU-ban - emelte ki a fideszes politikus.

Karsay Ferenc (Fidesz-KDNP), a XXII. kerület polgármestere felidézte: 2013-ban az önkormányzatok közül elsőként tűzték ki a székely zászlót, támogatva a székelyek autonómia törekvéseit. Őrtüzet idén már ötödik alkalommal gyújtanak a székelység mellett kiállva, azt jelezve, hogy támogatják nemzettársaikat, "nemzeti szimbólumaink és anyanyelvünk szabad használatáért vívott küzdelmükben".

Sánta Imre, a háromszéki Szotyor református lelkésze beszédében hangsúlyozta: október utolsó vasárnapján Székelyföldön őrtüzek gyúlnak, de fellobbannak a lángok a Kárpát-medence számtalan településén, köztük Budafok-Tétényben is, hogy hirdessék, "nemzettársaink szolidaritást vállalnak velünk és támogatják törekvéseinket".

Hozzátette: "ha lesz hitünk, és égni fog bennünk a tűz" akkor a kiáltást meghallják Bukarestben, Brüsszelben, Washingtonban, vagy bárhol a világon. Ez a kiáltás pedig úgy hangzik: "autonómiát Székelyföldnek, szabadságot a székely népnek!" - fogalmazott.

Szabolcs Attila, a kerület volt Fidesz-KDNP-s polgármestere rámutatott: a székelyek úgy látják, hogy nemzeti megmaradásuk, polgári jogaik, anyagi és szellemi gyarapodásuk, hagyományaik és nyelvük védelme az autonóm Székelyföld megszületése nélkül veszélyben van. Az őrtüzek pedig az élő szolidaritást mutatják meg feléjük - mondta.

Kapcsolódó írásaink