Külföld

Migránsok gyerekeinek osztogatna állampolgárságot az olasz baloldal

Maga mögött hagyná a „Salvini-féle sötétséget” az új római kormány: a kikötők megnyitása után újabb bevándorláspárti intézkedés kerül a parlament elé, a jobboldal tiltakozik

A megszilárduló, Giuseppe Conte-vezette új, baloldali kormányzat újabb radikális bevándorláspárti reformra készül, hogy Olaszország minél kedvezőbb célpont lehessen a migránsok számára. Holnap vitatkoznak a Demokrata Párt (PD) által sürgetett, de az Öt Csillag Mozgalom (MS5) által sem elvetett Ius Culturae nevű törvényjavaslatról, amelynek lényege, hogy az öt évnél régebb óta olasz oktatásban tanuló migránsgyerekek állampolgárságot kaphatnának.

Migránsok gyerekeinek osztogatna állampolgárságot az olasz baloldal
Luigi di Maio érzi a veszélyt, elhalasztaná az állampolgárságról szóló döntést
Fotó: AFP/Andreas Solaro

Összbaloldali, bevándorláspárti konszenzus látszik kibontakozni a Demokrata Párt által sürgetett Ius Culturae nevű törvényjavaslat körül, amely a migránsok gyerekei számára tenné lehetővé az ország állampolgárságának megszerzését.„Hagyjuk magunk mögött a Salvini-féle sötétséget, és engedélyezzük az olasz állampolgárságot a bevándorlók 12 év alatti gyermekeinek, akik legalább 5 éven keresztük olasz közoktatásban részesültek. (…) A jogszabály civilizáció kérdése.” – hangoztatják a bevándorláspárti baloldali politikusok.

Holnap kerül az olasz parlament elé a javaslat, amelyet kitörő lelkesedéssel fogadtak a Szabadok és Egyenlők (LEU) képviselői is, egyikük, Matteo Orfini optimistán úgy nyilatkozott ennek kapcsán, hogy „pár hét alatt el lehet fogadni. Bizonytalankodások, félelmek és a borzalmas jobboldal beavatkozása nélkül”. Kissé árnyaltabban, női finomsággal az integráció jegyében érvelt Lucia Azzolina az Öt Csillag Mozgalom képviselője: „a civilizáció célba éréseként értékelném, ha el tudnánk magyarázni az olaszoknak, hogy senkinek sem akarunk állampolgárságot ajándékozni, hanem az Olaszországban tanuló, a nyelvet beszélő, a mi gyermekeinkkel együtt élő gyermekek beilleszkedésén dolgozunk. Az olaszoknak meg kell érteniük, hogy 12 év alatti gyermekekről van szó, akiktől értelmetlen lenne félni. Az a gyerek, aki úgy érzi, hogy a társadalom része, az holnap a közösségünk tudatos felnőttjévé válik.” – mondta a képviselőasszony a La Repubblica olasz napilap tanúsága szerint. Mi több, hozzátette, ez biztonsági kérdés is, hiszen aki önmagát kirekesztve érzi, az frusztrált és kiábrándult lehet emiatt később. Az ötcsillagosoknál a képet azért árnyalja, hogy Luigi di Maio pártvezér-külügyminiszter pillanatnyilag befagyasztaná a kényes kérdést, arra hivatkozva, hogy Olaszországnak jelenleg fontosabb ügyekkel kell foglalkoznia. Nem vitás, hogy a Ius Culturae kérdése a jelenlegi, nem túl stabil kormányzás egyensúlyvesztéséhez is vezethet.

A külföldiek olasz állampolgársághoz jutását Giuseppe Conte miniszterelnökségének első periódusában – amikor még a Ligával együtt kormányzott – a jobboldali párt egyértelműen megvétózta. A jelenlegi második ciklusban azonban Conte nyitottnak mutatkozik a törvényjavaslat megvitatására.

A Liga vezetője, Matteo Salvini kemény szavakkal reagál a napirendre került témával kapcsolatban, különösen a bevándorlók gyerekei miatt ott ragadó nagycsaládok miatt: „Így itt maradnak majd, szülők, nagyszülők, nagynénik és nagybácsik, de nekem tele van a hócipőm a bűnözőkkel.” Az Il Messaggero napilapnak így nyilatkozott: „a leegyszerűsített állampolgársághoz jutás, akárhogy is nevezzük, nem tetszik. A beilleszkedés egy folyamat, az állampolgárság pedig nem vidámparki belépő”.Azonos véleményen van Giorgia Meloni az Olasz Testvérek (FdI) elnöke: „az állampolgárság nem kiárusítható” – jelentette ki, illetve tüntetésre és aláírásgyűjtésre hívta az olaszokat a törvény megvitatásának napjára a parlament épülete előtti térre. Emellett a köztársasági elnökhöz, Sergio Mattarellához fordult, hogy „akadályozza meg ezt az ostobaságot”. Azzal vádolta meg a kormányt, hogy adócsökkentés, a munkanélküliség leküzdése, vállalatok támogatása vagy a családok megsegítése helyett „a Ius Solit tartja elsőrendű feladatának” (ez az ország területén születettek állampolgárságának automatikus megadását jelenti, ami szintén része a törvényjavaslatnak). „Az Olasz Testvérek párt készen áll, hogy barikádokat emeljen az automatikusan megszerezhető állampolgárság ellen, amelyet minden idők legolaszellenesebb kormánya javasol” – írta Meloni Facebook oldalán.

Európai szolidaritást sürget Macron

A menekültek és a bevándorlók jogait veszély fenyegeti Európában – mondta Emmanuel Macron tegnap Strasbourgban. A francia elnök az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlésében felszólalva úgy fogalmazott: ha nem vagyunk képesek választ adni a migrációs kihívásokra, akkor nem teszünk eleget az emberek akaratának, és sérül a demokrácia. Kijelentette továbbá, hogy erősíteni kell a menekülteket befogadó országokkal való szolidaritást, emellett közös európai migrációs politikát kell kialakítani, és meg kell teremteni a nemzetközi védelemre nem jogosultak visszaküldésének hatékony rendszerét. Beszélt arról is, hogy az ET egyes tagállamaiban tekintélyelvű rendszerek épülnek, amelyek gyengítik a tanács egységét. (HSz)

Röviden

Kétszáztizenöt migráns érkezett tegnap Leszboszról a görög szárazföldre egy komp fedélzetén a hatóságok engedélyével. Az ERT görög állami tévécsatorna úgy tudja, a következő napokban több száz további bevándorlót szállítanak át a görög szigetek túlzsúfolt menekülttáboraiból a pireuszi kikötőbe. Tegnap mintegy négyszáz menedékkérő tüntetett a leszboszi Mória menekülttáborban azt követelve, hogy telepítsék át őket a görög szárazföldre.

Közel négyszer annyi Görögországba tartó illegális bevándorlót tartóztatott fel a török parti őrség az Égei-tengeren, mint az előző években. A török hatóságok tegnap közölt adatai szerint 2017 és 2018 szeptemberében 2929, valamint 2992 migránst fordítottak vissza a török partok felé, az elmúlt hónapban számuk viszont már elérte a 11 370-et.

Idén is már több mint ezer, Európába tartó migráns fulladt a Földközi-tengerbe – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) tegnap. Az UNHCR szóvivője, Charlie Yaxley Twitter-bejegyzésében a tengeren járőröző hajók számának megnövelését sürgette.

Már több mint tízezer illegális határátlépést akadályoztak meg idén a boszniai határőrök a boszniai határőrség vezetőjének beszámolója szerint, amelyet a Dnevni Avaz című helyi lap közölt. Zoran Galic kiemelte, hogy a határőrség ugyanakkor óriási munkaerőhiánnyal küzd. Az idei évben egyébként csaknem harmincezer migráns érkezett a balkáni országba.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink

Szigorítások a máltai paktumban

ĀA szerződés a civil szervezetek hajóinak műveleteire vonatkozik, Olaszországban azonban az illegális bevándorlók 90 százaléka másképpen ér partot

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom