Külföld

Bírálta a magyar kormányfőt az olasz külügyér

Orbán Viktor hatalmas sikert aratott beszédével Olaszországban, az Olasz Testvérek (FdI) párttalálkozóján szombaton, ennek azonban nem mindenki örült: a baloldali olasz külügyminiszter nemtetszésének adott hangot, azonban az FdI elnökasszonya, Giorgia Meloni ügyesen vágott vissza.

Bírálta a magyar kormányfőt az olasz külügyér
Orbán Viktor miniszterelnök és Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A magyar kormányfő beszédében segítséget ajánlott Rómának a migráció kezelésében, a határok megvédésében. Mondandóját Luigi Di Maio, Olaszország külügyminisztere, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánypárt vezetője bírálta, „felesleges beavatkozásnak” nevezve Orbán Viktor kezdeményezését.

„Nem engedem meg senkinek, hogy bírálja vagy támadja Olaszországot, főképpen annak nem, aki a mi határaink rovására szuverenista” - írta közleményében Di Maio.

Giorgia Meloni, az FdI elnöke azonnal válaszolt a baloldali politikusnak, zavarba ejtőnek nevezte Luigi Di Maio reakcióját. Meloni kiemelte: sajnálja, hogy miközben a magyar miniszterelnök felajánlja, hogy segít Olaszországnak megállítani a migránsok érkezését a szétosztásuk helyett, Di Maio egy olyan országot támad, amely jobban végzi munkáját mint a Conte-kormány.

Meloni hozzátette: az FdI földgömböt ajándékoz Di Maiónak, hogy lássa, hogy az Európai Unióban Magyarország éppúgy határállam mint Olaszország.

„Orbán Viktor nagyon egyszerűen azt mondja, hogy ha Magyarország megvédi a Magyarországhoz tartozó európai határokat, ugyanezt kéri Olaszországtól is, és nem hajlandó átvenni azokat az illegális bevándorlókat, akiket Olaszország beenged, mert nem képes elvégezni azt a határvédelmi munkát, amit tennie kellene”.

- nyilatkozta Giorgia Meloni.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom