Külföld

Fidesz: Timmermanssal az élen a bevándorláspártiak újabb bosszúra készülnek

A bevándorláspárti erők továbbra is nyomást akarnak gyakorolni a migrációt elutasító tagállamokra, és ehhez a jogállamiságot akarják felhasználni varázsszóként. Az Európai Parlament LIBE bizottságának ülésén a távozó bevándorláspárti Európai Bizottság nevében a szocialista Frans Timmermans ismertette az erről szóló terveiket. A migrációt szervező Soros-hálózatra akarják bízni, hogy eldöntse mely tagállam jogállam, mely nem, és ehhez további eurómilliókkal akarják kitömni a Soros-hálózatot - írja a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja lapunknak eljuttatott sajtóközleménye.

Fidesz: Timmermanssal az élen a bevándorláspártiak újabb bosszúra készülnek
Frans Timmermans volt a bevándorláspárti erők listavezetője az európai parlamenti választáson
Fotó: MH

Frans Timermans volt a bevándorláspárti erők listavezetője az európai parlamenti választáson, és a bevándorláspárti európai baloldallal együtt bosszút akar állni azért, mert megakadályoztuk, hogy ő legyen az Európai Bizottság elnöke. Továbbra is aktívan harcol azért, hogy támadást indítsanak a bevándorlást elutasító országok, így Magyarország és Lengyelország ellen - áll a közleményben.

Meg akarják büntetni hazánkat, amiért a magyar emberek nemet mondtak a bevándorlásra. A jogállamiságra hivatkozva homályos fogalmakkal dobálóznak és valójában a nemzeti szuverenitást akarják gyengíteni - emelik ki. Bízunk benne, hogy a novemberben felálló új Európai Bizottság tevékenysége, szemben a távozó bevándorláspárti Bizottsággal, megfelel majd az európai szerződések betűjének és szellemének, továbbá érdemi lépéseket tesz majd a bevándorlás megállítására és nem politikai nyomásgyakorlásra használja majd az uniós jogi eljárásokat - írják.

Timmermans a magyarokat támadta a vitán

A jogállamiság fokozott ellenőrzésre van szükség azokban az országokban, amelyekben e téren erőteljesebb hiányosságok mutatkoznak - jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) első alelnöke Brüsszelben csütörtökön. Timmermans az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) jogállamiságról szóló vitáján elmondta: az Európai Bizottság a jövőben éves jelentést kíván kiadni a jogállamiságot fenyegető tagállamokban jelentkező kockázatokról annak érdekében, hogy meg lehessen erősíteni az unió jogi eszközeit. Beszédében arra emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság Magyarország ellen számos, jogállamisággal összefüggő eljárást indított egyebek mellett a civil szervezetek és az oktatás szabadsága, valamint a menedékkérők és migránsok helyzetével összefüggésben, amelyek közül a legtöbb már az Európai Bíróság előtt van.

Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő felszólalásában kijelentette, nincs objektív definíciója a jogállamiságnak. A demokrácia tagállami működését vizsgálva ugyanis az állapítható meg, hogy az eltérő jogi rendszerek és politikai intézmények mind demokratikusak lehetnek egy közös definíció hiánya ellenére.

"A jogállamiság fogalmával visszaélnek, politikai fegyverként használják egyes tagállamok, köztük Magyarország és Lengyelország ellen. A jogállamiság hitelességét csorbítja, ha az egy politikai ideológia fegyverévé válik" - fogalmazott a politikus.

Járóka Lívia fideszes EP-képviselő felszólalásában hangsúlyozta, a romákat tekintve a jogállamisági mechanizmusra nagy szükség volt az elmúlt években, noha eszközeit hatékonyabban használhatták volna helyzetük javítása érdekében. A képviselő rossz döntésnek nevezte a jogállamiság esetleges összekapcsolását az uniós támogatási forrásokkal.

Donáth Anna Júlia, a Momentum Mozgalom EP-képviselője felszólalásában a jogállamiság védelmével összefüggésben a civil társadalom szerepének fontosságára hívta fel a figyelmet.

Kapcsolódó írásaink