Külföld

Bejelentette lemondását Giuseppe Conte

Giuseppe Conte olasz kormányfő kedd délután bejelentette, hogy este benyújtja lemondását az olasz államfőnek.

Bejelentette lemondását Giuseppe Conte
Giuseppe Conte
Fotó: AFP/Pool/Francois Lenoir

Giuseppe Conte este a szenátusból Sergio Mattarella államfőhöz ment, hogy benyújtsa lemondását. Az olasz parlament felsőházában korábban elmondott beszédében Giuseppe Conte súlyos és terhes következményekkel járó lépésnek nevezte a kormánypárti Liga bizalmatlansági indítványát, és hosszan bírálta Matteo Salvini belügyminiszteri és politikusi tevékenységét.

Az olasz államfő megkezdi a kormányalakítási egyeztetést a parlamenti pártokkal
Sergio Mattarella olasz államfő szerdán kezdi meg a konzultációt a parlamenti pártok vezetőivel egy újabb kormánytöbbség kialakítására Giuseppe Conte lemondása után - jelentette be az olasz elnöki hivatal kedd este.
Az új kormány megalakulásáig az államfő Contét bízta meg a folyó ügyek kezelésével. Giuseppe Conte képviseli az olasz kormányt a G7-es csoport szombaton kezdődő találkozóján is.
Olasz politikai gyakorlat szerint az államfő egymás után fogadja a parlamenti csoportokat a legkisebbtől a legnagyobbig. Szerdán 16 órától Sergio Mattarella elsőként telefonon a volt államfővel, Giorgio Napolitanóval beszél, majd a szenátus és a képviselőház elnökét fogadja, utána pedig a pártküldöttségeket.
Az első párt a Dél-tiroli Néppárt (Svp) lesz, majd a függetlenek képviselői következnek. Csütörtökön az Olasz Testvérek (FdI), a Hajrá Olaszország (FI), a Liga, a Demokrata Párt (PD) és végül a legnagyobb parlamenti erő, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) következik.
A pártok delegációit politikai vezetőik, valamint frakcióvezetőik alkotják.
A kétnaposra tervezett konzultáció során Mattarella felméri, hogy a római parlamentben felállítható-e egy újabb többség az eddigi M5S-Liga koalíció helyett.
A 2018-as márciusi olasz parlamenti választásokon szerzett mandátumok alapján új többséget jelenleg az M5S és a balközép PD alakíthat.
Az utóbbi napokban felerősödött az M5S-PD kormány lehetősége, de a két párt egyelőre még kölcsönösen kemény feltételeket diktál a közös kormányzáshoz. Azt sem tudni, ki vezethetné az M5S-PD kormányát: Nicola Zingaretti PD-főtitkár kizárta egy újabb Giuseppe Conte vezette kormány lehetőségét, valamint azt is, hogy az M5S vezetője, Luigi Di Maio legyen az új olasz kormányfő. Találgatások szerint Conte lehetne Olaszország biztosjelöltje az Európai Bizottságban.
Parlamenti többség hiányában az államfő ideiglenes, szakértői vagy úgynevezett intézményes kormány felállítását javasolhatja a legsürgősebb intézkedések, elsősorban a költségvetési törvény megalkotására, amit előrehozott választások kiírása követhet.
Jelenleg egyedül a Matteo Salvini vezette Liga akar az urnákhoz járulni, mivel a párt támogatottsága a felmérések szerint túllépi a 36 százalékot. Az M5S-t jelenleg 10 százalék alatt mérik. Elemzők emlékeztetnek, hogy a mostani olasz politikai válság egyik tétje a következő olasz államfő megválasztása is: nem mindegy ugyanis, hogy Mattarella 2021-es utódját egy M5S-PD többségű vagy egy jobboldali parlament választja meg.

„Aláásta a kormány cselekvőképességét a fennálló krízishelyzet, amelynek most már vége” - húzta alá Conte. „A (szenátusi) vitát követően a köztársasági elnökhöz fordulok, hogy hivatalosan is bejelentsem ennek a kormánynak a végét és benyújtsam lemondásomat” - fűzte hozzá.

Egyórás felszólalásában Conte majdnem végig a Salvini vezette Liga döntését bírálta. Mint mondta, a Liga vezetője felelőtlenül viselkedett, amikor továbbgyűrűző politikai és pénzügyi bizonytalanság veszélyének tette ki az országot.

Hangsúlyozta, hogy Matteo Salvini az előrehozott választásokon való győzelmében reménykedve személyes és saját pártja érdekeit helyezte az olaszok nemzeti érdekei elé. A kormányfő emellett politikai opportunizmussal vádolta Salvinit, kijelentve, hogy hiányzik belőle a politikai intézmények iránti felelősség.

Conte szerint a Liga „beszennyezte” az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) közös kormány tizennégy hónapon át tartó munkáját. Giuseppe Conte felrótta Salvininek, hogy nem tisztázta a Liga feltételezett orosz finanszírozásának ügyét, és nemtetszését fejezte ki azért is, hogy Salvini gyakran rózsafüzérrel a kezében politizál.

Salvini a kormányfő beszédére reagálva színpadiasan elhagyta a kormánytagoknak fenntartott széksort, és a Liga szenátoraihoz csatlakozott.

„Az olaszok szolgálatában állunk, és nem tartunk az új választásoktól” - hangoztatta a jobboldali Liga vezetője, amikor szót kapott.
„Köszönöm, és végre valahára! Mindent ugyanígy csinálnék” - mondta Salvini az előtte felszólaló Conténak címezve, akinek beszédét sértések sorozatának nevezte.

Salvini szerint a pártoktól független Conte kormánya azért omlott össze, mert az Öt Csillag Mozgalom minduntalan akadályozta a Liga elképzeléseinek megvalósítását. „Hónapokon át türelemmel folytattam munkámat, mert megbíztam a koalíciós partner Öt Csillag Mozgalomban” - emelte ki Salvini.

Ugyanakkor közölte: hajlandó a kormányzati együttműködés folytatására az M5S-sel, hogy elfogadhassák a 2020-as költségvetést, és a parlamenti reformot még az előrehozott választások előtt.

„Csökkenteni akarjátok a parlamenti képviselők számát és aztán szavazni menni? Mi készek vagyunk erre. Aztán, ha bátor büdzsét terjesztenétek be, mi arra is készek lennénk” - jelentette ki.

A jobboldali politikus szerint egy merész költségvetésnek a többi között adócsökkentéseket kell tartalmaznia. Mint mondta, politikai célja az Európai Unió monetáris politikájának megkérdőjelezése, mivel az szerinte az olasz gazdaságot gyengíti.

Rómának 50 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagot kellene elfogadnia - fűzte hozzá. Megjegyezte, ő szabad Olszországot akar, amely nem Brüsszel szolgája.

Beszédében Salvini nem utolsó sorban kiemelte a Liga érdemeit az illegális bevándorlás megfékezése és a biztonság növelése terén.

Miután Conte bejelentette lemondását, a Liga visszavonta a bizalmatlansági indítványt.

A szenátusban a balközép Demokrata Párt (PD) volt főtitkára és volt miniszterelnöke, Matteo Renzi kijelentette: a következő kormánynak vissza kell vezetnie az országot Európába. A PD főtitkára, Nicola Zingaretti kijelentette, hogy pártja nemet mond egy újabb Conte-kormányra.

Giuseppe Conte szenátusi viszonválaszában azt mondta, az általa vezetett kormány minden lépését magáénak érzi, így Róma eddigi migrációs politikáját is.

Salviniből hiányzott a bátorság, hogy vállalja a kormánybuktatás felelősségét, „helyette megteszem én” - hangoztatta.

Giuseppe Contét, amikor a szenátusból az elnöki palotához ment át, megtapsolták az utcán.

Matteo Salvini újságíróknak este közölte: egyértelművé vált, hogy az M5S és a PD már régóta egyezkedik.
„Ezért mondott mindenre nemet a Ligának az M5S” - jelentette ki.