Külföld

Komoly ellenfél az iráni haderő

A Forradalmi Gárda százhúsz-százharmincezer, európai ésszel nehezen értelmezhetően elszánt embert jelent

Irán haderejének létszáma a félmilliót is meghaladja, és bár a katonaság és a minimum százhúszezer főre tehető forradalmi gárda felszerelése nem a legmodernebb, elszántságukhoz nem fér kétség. Alapvetően az aktív és felőrlő védekezésre koncentrálnak.

Komoly ellenfél az iráni haderő
Katonai parádé Teheránban. Nehezen legyőzhető ellenfél az iráni hadsereg
Fotó: AFP

Az amerikai haderő egymagában nem tudná elsöpörni az iráni hadsereget, de még térségbeli, ugyancsak rendkívül jól felszerelt arab szövetségeseivel karöltve sem biztos, hogy tartós sikerrel járna – hangoztatta lapunknak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyik, névtelenséget kérő oktatója. Mint kifejtette, az afganisztáni „siker” árnyékában izgalmas kérdés lenne, hogy a NATO tagállamokat milyen mértékben tudná az Egyesült Államok – úgymond – belerángatni egy katonai műveletbe Teheránnal szemben. Ahogyan arról lapunk is beszámolt, nő a feszültség a két ország között.

Irán területe 1,648 millió négyzetkilométer, ezzel – a dán fennhatóság alatt lévő Grönlandot leszámítva – a tizenhetedik legnagyobb ország a Földön – fogalmazott forrásunk. Pontos adatok természetesen nem elérhetőek, de a haderő létszáma félmillió felett jár, ebből csak a Forradalmi Gárda százhúsz-százharmincezer, európai ésszel nehezen értelmezhetően elszánt embert tudhat a soraiban. Fontos megjegyezni, háromszázezren hivatás-szerűen foglalkoznak a honvédelemmel, míg a sorozottak kétszázezren lehetnek – a tartalékosok létszáma pedig akár a félmilliót is elérheti. A hadvezetés szempontjából a – hivatalos adatok szerint – hetvenhétmilliós lakosság korfája rendkívül kedvező, lévén sok a fiatal, így a legértékesebb 18 és 28 éves férfi korosztály kellő utánpótlást biztosít a honvédelemhez.

Megtudtuk, Irán szárazföldi hadereje nem a legkorszerűbb, de bizonyos eszközökből hatalmas mennyiséggel rendelkezik. Csak lánctalpas járműből minimum háromezer darab áll rendelkezésre, s a vontatott tüzérség mennyisége is számottevő.

A vezetés a lehetőségekhez mérten magas színvonalra fejlesztette a hálózatra integrált légvédelmet. S bár néhány, a közelmúltban „beharangozott” eszközről utólag kiderült, hogy fizikai valóságában még nem létezik vagy eleve csak porhintés, figyelemre méltó, hogy a minap mégis sikerült lelőniük egy csúcstechnológiát képviselő amerikai drónt – hangoztatta forrásunk.

A légierő is, mint megtudtuk, veszélyes lehet az esetleges támadókra, még annak ellenére is, hogy javarészt elavult típusokkal bír. Oka ennek a mennyiség, amely legkevesebb kétszáz vadászgépet és három tucat helikoptert jelent. Mindezen túl pedig akad egy tény, amely megkerülhetetlen bármilyen agresszornak – ez pedig nem más, hogy az iráni haditervek alapvetően az aktív és felőrlő védelemre koncentrálnak. Ez utóbbi pedig annyit tesz, hogy egy-egy terület tartós meghódítása vállalhatatlanul súlyos veszteségeket okozhat a támadónak.

Figyelmeztette Teheránt Macron

A 2015-ben megkötött többhatalmi atomalkuban vállalt kötelezettségei betartására figyelmeztette Iránt Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön Tokióban. Elmondta, néhány nappal ezelőtt Haszan Róháni iráni elnöknek is leszögezte: nagy hiba lenne, ha Teherán eltérne a megállapodástól. Macron a múlt csütörtökön lelőtt amerikai drónnal kapcsolatban kijelentette, Párizs mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy egyik fél se tegyen „visszafordíthatatlan” lépést. Az amerikai ügyvezető védelmi miniszter, Mark Esper tegnap a NATO tagállamok kétnapos védelmi miniszteri találkozója után közölte, országa nem akar fegyveres konfliktust Iránnal, azonban készen áll megvédeni a katonáit és az érdekeit a térségben.
(UT)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom