Külföld

A nemzetek Európájáért dolgozik a cseh SPD

A patriotizmus a legnagyobb veszély, ami a globalistákra és a multikulturalizmus híveire leselkedik – fogalmazott lapunknak Tomio Okamura prágai ellenzéki vezető

A brüsszeli központosítás helyett a szuverén nemzetállamok együttműködését támogatja Tomio Okamura, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) nevű cseh ellenzéki párt elnöke. Az SPD képviselői idén először jutottak be az Európai Parlamentbe, és a korábbinál kétszer nagyobb euroszkeptikus, bevándorlásellenes frakcióhoz csatlakoztak.

A nemzetek Európájáért dolgozik a cseh SPD
Okamura: Az EU nem megreformálható
Fotó: AFP/Roland Macri

– Csehországban az EP-választást Andrej Babis kormányfő pártja, az ANO nyerte meg. Az ellenzékben volt némi átrendeződés az erőviszonyokban. Jónak értékeli az SPD eredményét?

– Elégedettek vagyunk. Ellenzéki pártként csaknem tíz százalékot kaptunk, ez két mandátumot jelent az Európai Parlamentben. Megerősítést nyert, hogy a cseh szavazók körülbelül tíz százaléka nagyon euroszkeptikus.

– Az Európai Parlamentbe bekerülve csatlakoztak az Identitás és Demokrácia nevű képviselőcsoporthoz, amelynek önökön kívül a Matteo Salvini vezette olasz Liga, a francia Nemzeti Tömörülés, az Alternatíva Németországnak, az Észt Konzervatív Párt, valamint az Osztrák Szabadságpárt is tagja. Összességében jó szerepeltek a szövetségük tagjai?

– Matteo Salvini nyert Olaszországban, Marine Le Pen Franciaországban, az Alternatíva Németországnak harmadik lett Németországban. Ezek csodálatos eredmények. Fontos kiemelni Nigel Farage győzelmét is az Egyesült Királyságban, noha ő nem tagja a frakciónknak. A mi frakciónk, az Identitás és Demokrácia megkétszerezte a létszámát az elődjéhez, a Nemzetek és Szabadság Európája csoporthoz képest.

– Milyen célokkal vágnak neki az új ciklusnak?

– A lehető legszorosabb együttműködést akarunk a szabad és szuverén európai nemzetek között
a túlzott brüsszeli szabályozások nélkül. A biztonság és a közvetlen demokrácia is a prioritásaink közé tartozik. Emellett természetesen elutasítjuk az illegális bevándorlást és Európa iszlamizációját.

– Hetek óta folyik az uniós csúcspozíciók elosztásáról szóló egyezkedés. Van beleszólásuk?

– A Brüsszellel szimpatizáló csoportok összefognak ellenünk, patrióták ellen. A patriotizmus a legnagyobb veszély, ami a globalistákra és a multikulturalizmus híveire leselkedik. Ezért akarják megakadályozni a patriotizmus erősödését az európai országokban. Az erőfeszítéseik viszont hiábavalóak, hiszen az EU jelenlegi formájában nem fog túlélni, mivel nem lehet megreformálni.

Babisnak nem kell tüntetésektől félnie
 

Bár a tüntető tömegek fokozzák a nyomást Andrej Babis cseh kormányfőn, a különböző vádak és az uniós vizsgálat sem veszélyezteti a közeljövőben a pozícióját – értékelte a vasárnapi prágai demonstrációt tegnap az uniós ügyekkel foglalkozó EUobserver portál. Ahogyan arról lapunk is beszámolt, előző nap óriási tüntetést szervezett a cseh fővárosban a Millió pillanat a demokráciáért civil szervezet, amely mögött Babis szerint George Soros hálózata áll. A tüntetők Babis és Marie Benesová igazságügyi miniszter lemondását, valamint a cseh ügyészség függetlenségének megőrzését követelték. A kormányfőt uniós pénzekkel való visszaéléssel gyanúsítja a rendőrség, a főügyész azonban nem emel vádat – idézte fel az MTI. A tüntetések azután váltak intenzívvé, hogy az Európai Bizottság jogi szolgálata által készített határozat szerint Babis miniszterelnöki posztja és vállalkozói tevékenysége összeférhetetlen – emlékeztetett a napokban az Origo. A kormányfő a vizsgálat eredményét Csehország elleni támadásnak minősítette, amelynek célja hazája és a visegrádi négyek destabilizálása.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom