Külföld

Merkelnek szurkol Macron

Stabil képviselőcsoportot alakítottak az Európai Parlamentben a bevándorlásellenes pártok, az olasz vezetésű frakció neve Identitás és Demokrácia

Ismét a csúcsjelölti rendszert támadta Emmanuel Macron, akinek pártja helyzetbe hozta a liberálisokat az Európai Parlamentben. Közben egymás után jelentik be a képviselőcsoportok megalakulását, kezdődnek a tárgyalások a lehetséges együttműködésekről.

Jelentős visszhangra talált tegnap az az interjú, amit a svájci RTS csatorna készített Emmanuel Macron francia elnökkel. Az EP-választások utáni pozícióelosztással kapcsolatban az államfő azt mondta, ha Angela Merkel német kancellár pályázna a tisztségre, támogatná, hogy ő vezesse a következő Európai Bizottságot. Hangsúlyozta, Európának erős egyéniségekre van szüksége, akik hitelesek és megvannak a képességeik a vezető posztok betöltéséhez. A német kancellár korábban azt mondta, hogy visszavonul a politikától, miután 2021-ben lejár a negyedik kancellári megbízatása, de egyesek táplálják azt a reményt, hogy mégis meggondolja magát, és hasznosítani fogja gazdag tapasztalatait az unióban  – idézte fel az MTI. A francia elnök Donald Tuskhoz, az Európai Tanács elnökéhez hasonlóan úgy gondolja, hogy a négy legfontosabb uniós tisztség – bizottsági, tanácsi és európai parlamenti elnöki, valamint kül- és biztonságpolitikai főképviselői poszt – közül kettőt nőnek kel betöltenie. Macron ismét elmondta, hogy fenntartásai vannak a csúcsjelölti rendszerrel kapcsolatban, és az interjúban arról is szó esett, hogy Európának stratégiai párbeszédet kell folytatnia Oroszországgal. Novák Katalin, a Fidesz alelnöke az ATV.hu kérdésére elmondta, Merkel nem jelzett olyan ambíciót, hogy bizottsági elnöki pozícióra vágyna.

Közben az Európai Parlamentben egymást érték a bejelentések az új frakciók összetételéről, és megkezdődtek a tárgyalások a lehetséges együttműködésekről is. Guy Verhofstadt, a liberális ALDE frakcióvezetője bejelentette, hogy a Macron-féle Köztársaság Lendületben (La République En Marche) párttal szövetségre lépett csoport „Újítsuk meg Európát” (Renew Europe) néven alakul meg, várhatóan százhat mandátummal. A liberális szó Macronék kérésére került ki a frakció nevéből, szerintük ugyanis Franciaországban ennek a kifejezésnek negatív kicsengése van, sokan a vadkapitalista gazdaságpolitikára asszociálnak róla.

Verhofstadt frakciója elsősorban a brit Liberális Demokraták és az En Marche eredményének köszönheti, hogy hatvannyolcról száz fölé növelte a létszámát. A csoportnak egyébként két magyar tagja lesz, a Momentum képviselői.

Újraalakultak a Zöldek (Greens/EFA) is, Philippe Lamberts és Ska Kell társelnökségével, a korábbi ötvenkettő helyett hetvenöt taggal. A csoportnak nem lesz magyar tagja.Identitás és Demokrácia (Identity and Democracy) néven alakul jobboldali, bevándorlásellenes koalíció: Marco Zanni, az olasz Liga (Lega) politikusa vezeti az új csoportot, amelynek mások mellett a francia Nemzeti Tömörülés (RN) és az Alternatíva Németországnak (AfD) is tagja, 73 mandátumuk lesz – mintegy kétszer annyi, mint a francia vezetésű elődnek, a Nemzetek és Szabadság Európájának (ENF). Ennek a csoportnak sem lesz magyar tagja.

Budapesten találkoznak ma a visegrádi vezetők

Rendkívüli, informális találkozón hangolják ma össze Budapesten a visegrádi kormányfők álláspontjukat a közös jelöltekről a legfőbb európai uniós vezetői tisztségekre, erről először a cseh Lidové Noviny számolt be. Elsősorban az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöki tisztségének betöltését beszélik meg, hogy a június 20-21-i brüsszeli uniós csúcsra már egyeztetett állásponttal érkezzenek. A lap úgy tudja, a V4-ek mindenképp egységesek akarnak maradni annak ellenére is, hogy mindannyian különböző pártcsaládok tagjai. A tanácskozás kezdeményezője, Andrej Babis cseh kormányfő közben belpolitikai kihívásokkal is szembesül, ugyanis kedd este háromszáz cseh városban tartottak ellene kisebb-nagyobb tüntetéseket.

Kapcsolódó írásaink