Külföld

Macron a V4-ek vezetőivel ebédelne

A keddi uniós csúcsot megelőzően Emmanuel Macron francia elnök ebédre hívta a V4-es országok miniszterelnökeit, köztük Orbán Viktort is, hogy megtorpedózzák Manfred Weber néppárti csúcsjelölt európai bizottsági elnökké választását - közölte a Financial Times.

Macron a V4-ek vezetőivel ebédelne
Orbán Viktor és a V4-es kormányfők kegyeit keresi Macron
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Sze

Az európai parlamenti választásokat követően Weber arról beszélt: az Európai Parlament (EP) nem választhat olyan embert az Európai Bizottság élére, aki nem volt hivatalos “csúcsjelölt” pártcsaládjában. Bejelentette azt is, hogy az EPP a szociáldemokratákkal, a zöldekkel és a liberálisokkal kezd koalíciós tárgyalásokat a bizottsági elnöki poszt megszerzése érdekében.

Sokan nem értenek egyet a csúcsjelölti rendszerrel, ezek egyike Emmanuel Macron is, azonban egy nappal az EU-csúcs előtt előbb a CDU és elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer, majd Angela Merkel német kancellár is kiállt a csúcsjelölti rendszer mellett és amellett, hogy a Néppárt a bajor Manfred Webert jelölje az EB elnökének.

Macron viszont az erőviszonyokat látva úgy ítéli meg, hogy pártcsaládja, a liberálisok nélkül az EPP és a szocdemek nem tudnak többséget alkotni az EP-ben, ő maga viszont nem Webert szeretné a bizottsági elnöki székben látni, emlékeztet az atv.hu, hozzátéve: a magyar kormányfő V4-es társaival a keddi EU- csúcson, az Európai Tanács ülésén megakadályozhatja Weber jelölését a bizottsági elnöki posztra, ha csatlakoznak Macron pártjának álláspontjához, miszerint a demokratikusan megválasztott képviselőknek nyílt vitában kell dönteniük a jelölésről. A franciák jelöltje Michel Barnier vagy Christine Lagarde lehet.

Orbán Viktor 2014-ben egyszer már támogatta Barniert a bizottsági elnöki tisztségért folyó küzdelemben, ugyanakkor a Fidesz néhány hete közölte, hogy Webert nem tartja alkalmasnak a posztra.

Az FT tudatta: Macron már a szavazás éjszkáján felhívta német kollégáját, akivel közölte Weberrel kapcsolatos fenntartásait.