Külföld

„A magyaroknak joguk van megvédeni a határaikat”

A nyugati bevándorláspolitika a Közel-Kelet problémáit is importálja – véli Marc Fromager, a Szükséget Szenvedő Egyház szervezet francia vezetője, akit Orbán Viktor fogadott

Nyugat-Európa ma a migrációval akarja megoldani a népesedési válságot, ezzel pedig veszélybe sodorja a kontinens jövőjét – hangzott el Orbán Viktor és Marc Fromager budapesti találkozóján. A miniszterelnök és a Szükséget Szenvedő Egyház szervezet francia vezetője egyetértett abban, hogy a konfliktusok helyszínén kell segítséget nyújtani a migráció támogatása helyett.

„A magyaroknak joguk van megvédeni a határaikat”
„Az üldözött keresztények számára az egész év nagyböjt, minden nap nagypéntek”
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A keresztényüldözésről és Euró­pa hagyományos értékeinek védelméről volt szó Orbán Viktor miniszterelnök és Marc Fromager, a Szükséget Szenvedő Egyház (ACN) franciaországi szervezete igazgatójának szerdai megbeszélésén a Karmelita kolostorban – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Fromager a megbeszélésen elmondta, sokat járt a Közel-Keleten és sok megégett ikont látott: a radikális muszlimok leginkább a szent tárgyakat, szent helyeket pusztítják. Az üldözött keresztények számára az egész év nagyböjt, minden nap nagypéntek – mondta a szervezet vezetője, hozzátéve: becslések szerint kétszáz millió keresztény, vagyis Krisztus követőinek tíz százaléka nem gyakorolhatja hitét teljesen szabadon.

A tárgyaláson kitértek a világ más területein zajló egyházellenes támadásokra, illetve beszéltek az egyre inkább elvilágiasodó Európa problémájáról is. Orbán és Fromager egyetértett abban, hogy a nyugati bevándorláspolitika a migránsokkal együtt a Közel-Kelet problémáit is importálja. Franciaországnak például már vannak „elveszített területei”, ahol az állam helyett szalafista prédikátorok jelentik a törvényt – hangzott el a megbeszélésen.

Marc Fromager szerint minden országnak a sajátosságai szerint kell a menekültkérdéshez viszonyulnia. Kifejtette, a magyarokban bűntudatot akar ébreszteni a média és Brüsszel. Ma már azonban a francia átlagpolgár is egyre gyanakvóbb a sajtóban olvasottakkal, látottakkal szemben, aggódik a migrációs invázió miatt, így egyre könnyebben megérti, hogy a magyaroknak joguk van megvédeni a határaikat – mondta a szervezet igazgatója.

A magyar kormányfővel egyetértettek abban, hogy a keresztényi segítségnek az a legjobb módja, ha a konfliktusok helyszínén segítenek: azok, akik a háborús helyzet elől a határ menti táborokba menekülnek, még hazamehetnek, ám Európából soha nem fognak visszatérni.

A megbeszélésen Orbán Viktor és Marc Fromager az európai népesedési válságról is eszmét cseréltek, ennek kezelésére megállapításuk szerint két megoldás létezik: a születések szorgalmazása azzal, hogy a politika középpontjába a családok érdekeit helyezik, vagy a migrációs áramlatok támogatása. Ma Nyugat-Európa csak az utóbbi megoldást használja, de ezzel veszélybe sodorja kontinens jövőjét – hangzott el.

Az ACN segélyszervezetnek egyébként több, Magyarországgal közös projektje is volt már, pél­dául 2017-ben az iraki Tell-Aszkuf keresztény kisváros újjáépítése.

Röviden

Nyugatra tevődött át a migrációs útvonalak súlypontja áprilisban – foglalta össze a Frontex jelentését a Migrációkutató Intézet. Eszerint a kelet- és közép-mediterrán szakaszon csökkent, a nyugat-mediterrán régióban nőtt a határátlépések száma. Áprilisban összesen kevesebb mint ötezren kíséreltek meg illegális határátlépést Európa irányába, az év első négy hónapjában pedig mintegy huszonnégyezren. (VZ)

Bemutatták tegnap Budapesten a Migrációkutató Intézet két munkatársa, Speidl Bianka és Belhadzs Abdesszamad Migráció – Megtört élet, széttört társadalom című kötetét, ami a Századvég Alapítvány gondozásában jelent meg. A könyv a migráció bomlasztó hatását vizsgálja, öt esettanulmányt részletez a külpolitika, a terrorizmus, a tér, a tekintély- és normarendszer és a közvélemény-formálás világából. (ŐM)

Két német állampolgárságú nő ellen emeltek vádat Németországban az Iszlám Állam támogatása miatt. Egyikük, a huszonhat éves Derya Ö. 2014-ben ment Szíriába, és összeházasodott az egyik terroristával, akivel elüldözött emberek lakásaiban lakott, kiképzést kapott fegyverhasználatból is. A másik vádlott, Songül G. egy németországi merénylet tervezésében segített egy szíriai terrorista nőnek, felajánlva, hogy kamuházassággal bejuttatja az országba az egyik merénylőt. (VZ)

Megpróbált öngyilkosságot elkövetni az az iraki menedékkérő, aki vonatokat akart kisiklatni Ausztriában. Qaeser A. a lapértesülések szerint börtöncellájában próbált meg végezni magával, életét cellatársa és a börtönőrök mentették meg, azóta magáncellában őrzik. Az iraki terrorista a Nürnberg és München között közlekedő, nagysebességű vonatot szerette volna kisiklatni. (UT)

Kapcsolódó írásaink