Külföld

Trump: Orbán Viktor remek munkát végzett

Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn találkoztak a washingtoni Fehér Házban; a kétoldalú megbeszéléseket követően a két politikus közös sajtótájékoztatót tartott az Ovális irodában.

Trump: Orbán Viktor remek munkát végzett
Donald Trump és Orbán Viktor a Fehér Házban tárgyal
Fotó: AFP/Brendan Smialowski

Az amerikai politikus az M1 aktuális televízióban és a CNN amerikai hírtelevízióban is közvetített képsorok szerint az épület egyik bejáratánál személyesen fogadta a magyar kormányfőt, akivel kezet fogtak, üdvözölték a fotósokat, majd beléptek az épületbe, ahol lezaljottak az egyeztetések.

A kétoldalú megbeszélést követő sajtótájékoztatón Trump leszögezte: Orbán Viktor remek munkát végzett, biztonságot teremtett Magyarországnak.  Az amerikai elnök örömét fejezte ki a találkozó miatt.

„Jó munkát végeztél, az országodat biztonságban tartottad” – fordult a magyar kormányfő felé Trump, kiemelve, hogy az Egyesült Államok és Magyarország kétoldalú kapcsolatai nagyon jók.
„Magyarország büszke tagja a NATO-nak. Kicsit megismertük egymást, beszélgetünk majd kereskedelemről, és sok más témáról. Remek időt fogunk együtt tölteni” – mondta a vendéglátó.

Az amerikai elnök örömét fejezte ki a találkozó miatt
Az amerikai elnök örömét fejezte ki a találkozó miatt
Forrás: AFP

 Az Egyesült Államok és Magyarország közti stratégiai szövetség kiterjesztését emelte ki amerikai látogatásának fő céljaként  Orbán Viktor: „Örülünk, hogy együtt küzdünk az Egyesült Államokkal az illegális bevándorlás és a terrorizmus ellen, és a keresztény közösségek védelméért” - közölte a magyar kormányfő, amit utóbb Donald Trump meg is köszönt Orbán Viktornak, megismételve, hogy a magyar kormányfő nagyszerű munkát végzett.

Donald Trump amerikai elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt
Donald Trump amerikai elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt
Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor elmondta: nagyon büszke, hogy olyan sok magyar hozzájárult az Egyesült Államok fejlődéséhez. „Örülök, hogy megint itt lehetek, és hogy megint fiatal lehetek, hiszen 20 éve volt, hogy utoljára itt jártam” – tette hozzá a kormányfő, aki arról is beszélt, hogy Trump elnökkel támogatják egymást a migráció elleni harcban, és megvédik a keresztény közösségeket.

Orbán Viktor és Donald Trump találkozója a Fehér Házban
Orbán Viktor és Donald Trump találkozója a Fehér Házban
Forrás: AFP

„Orbán Viktor kemény ember, de nagyon jót tett az emberekkel. Egész Európában tisztelik az emberek” - mondta újságírói kérdésre válaszolva az amerikai elnök, aki azt is hozzátette: Magyarország a NATO tagja „és nagyon jó tagja”, emelte ki. A vendéglátó méltatta azokat az erőfeszítéseket is, amelyeket a magyar kormány tesz az illegális migráció ellen, és leszögezte, hogy ez a kérdés Európában óriási problémát okoz.

„Magyarországon az emberekkel, az emberekért dolgozunk, ez a jelszavunk” - mondta Orbán Viktor, aki arról is beszélt, hogy  2011 óta Magyarországon új, jól működő alkotmány van érvényben. Emlékeztetett arra, hogy a nép több alkalommal ezt a kormányt választott meg, és kijelentette, örömmel tesznek eleget ennek a feladatnak.

Objektum doboz

A találkozó jóval hosszabb ideig tartott, mint tevezték, és egy szűk körű megbeszéléssel kezdődött, amelyen Donald Trump és Orbán Viktor mellett részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója. A szűk körű megbeszélést plenáris tanácskozás követte.

A találkozóról a közösségi médiában a Fehér Ház is megemlékezett:
 

Objektum doboz

A Fehér Ház a magyar miniszterelnök fogadásáról szóló múlt heti közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a két politikus tárgyalására Magyarország NATO-csatlakozásának huszadik évfordulója alkalmából kerül sor. A megbeszélésen az előzetes tájékoztatás szerint kereskedelmi, energetikai és kiberbiztonsági kérdésekre összpontosítanak.

Kapcsolódó írásaink