Külföld

Caputová győzelmével elkezdődött a parlamenti választás előtti küzdelem

Nagyok a várakozások a politikai újonc Zuzana Caputovával szemben, de elnökválasztási győzelme leginkább a jövő évi parlamenti választást megelőző küzdelem kezdetét jelzi, az alacsony részvételi arány pedig azt, hogy a választók jelentős részének a jelöltek egyike sem volt elfogadható - írták az államfőválasztás eredményeiről a szlovákiai lapok hétfőn.

Caputová győzelmével elkezdődött a parlamenti választás előtti küzdelem
Zuzana Caputová 20190317
Fotó: mh

 Caputovának az államfőválasztás óriási győzelmet hozott, nagyok a vele szembeni elvárások, de meg kell őrizni a józanságot, mert az ország "karakteréért folytatott küzdelem csak most kezdődik" - írta a Sme című pozsonyi liberális napilapban Jakub Filo. Egy másik írásában kiemelte: gyakorlatilag Caputová győzelmi beszéde után azonnal elkezdődött a jövő évi parlamenti választások kampánya, amikor a Progresszív Szlovákia és az Együtt (Spolu) vezetői (két, parlamenten kívüli, liberális párt) megpróbálták magukra vetíteni Caputová győzelmének egy részét. Filo rámutatott: a parlamenti választás teljesen más mint az elnökválasztás, és a felmérések szerint továbbra is az Irány-Szociáldemokrácia - a jelenlegi legerősebb kormánypárt - vezetheti majd a kormányt a voksolás után.

Caputová a remény és változás homályos elegyét képviseli, és személyében ismét olyan valaki került az államfői palotába, aki ott kezdi politikai karrierjét - írta egyik hétfői kommentárjában a pozsonyi Pravda. A baloldali lapban megjelent cikkében Ján Marusiak rámutat: az államfőválasztás kampányában két nem reális médiakép küzdelme zajlott, s ha eddig az államfőválasztás eredményét jelzésnek lehetett tekinteni a következő parlamenti választások tekintetében, ezzel kapcsolatban most óvatosabbnak kell lenni, mivel a két jelölt még azokat sem volt képes teljes számban rábírni a voksolásra, akik szavaztak a választás első körében, ez pedig azt jelzi, hogy az otthon maradókat egyikük sem képviselte.
 

A viharos szlovák politika az újoncoknak kedvező környezet, de Caputová győzelme megmutatta, hogy egy országos választáson felkészült újoncnak kell lenni - írta Peter Javurek, a Pravda kommentátora, aki szerint az államfőválasztás azt is megmutatta, hogy a választáson az úgynevezett kultúrharcok, az elvi témák továbbra sem rendelkeznek döntő erővel.

Caputová egy a szélsőségesség elleni megelőző intézkedés, győzelme ugyan megkérdőjelezhetetlen, de az ünneplés befejeztével racionalizálni kell a vele szembeni elvárásokat - írta főszerkesztői kommentárjában a pozsonyi Hospodárské Noviny (HN), közéleti-gazdasági napilap. Marcela Simková, írásában rámutat: öt évvel korábban, Andrej Kiska megválasztása után sok szó esett a reményről és a változásról, de most visszatekintve, egyáltalán nem lehetünk biztosak benne, hogy ezt a "változást" ilyennek akartuk látni. A lap egy másik véleményírásában Martin Behúl, úgy vélekedik: a női jelöltek megítélésének tekintetében Caputová győzelme nem tekinthető forradalomnak sokkal inkább fejlődésnek, amit az mutat, hogy a szlovák elnökválasztások történetében induló női jelöltek által szerzett szavazatok száma folyamatosan nőtt.

Caputová előnye az, ami a hátránya, hogy nincs politikai előélete - írta hétfői, "A puding próbája" című kommentárjában a magyar nyelvű konzervatív ma7 médiacsalád főszerkesztője, Molnár Judit. Rámutatott: Szlovákiában az utóbbi évek választásai azt igazolják, hogy a hagyományos politika devalválódik, és folyamatosan erősödik a rendszert bírálók tábora, s ez jelentette a felhajtó erőt Caputová számára is. Megjegyezte: nem lehet komolyan venni azokat, akik Caputová győzelmét a liberalizmus diadalaként ünneplik, csupán arról van szó, hogy a lakosság "mást, újat akar a levitézlett figurák helyett."

"Az országnak a következő öt évben liberális, progressszív, az unió alapértékeit magáénak valló, nyugatos elnöke lesz, amivel kilóg a sorból a posztszocialista országok közül, de a visegrádi országok közül mindenképpen" - írta főszerkesztői kommentárjában a magyar nyelven megjelenő pozsonyi Új Szó. A cikk írója, Lajos P. János megjegyzi: arra a kérdésre viszont "sajnos határozott nem" a válasz, hogy valóban olyan progresszív és liberális-e Szlovákia, mint azt a választási eredmények mutatják.
 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom