Krónika

A holland kormány döntésének örültek, az osztrák elutasítást nem kommentálták

Megérkezett a bukaresti vezetők reakciója schengeni csatlakozásuk ügyében

Nicolae Ciuca román miniszterelnök és Bogdan Aurescu külügyminiszter üdvözölte pénteken, hogy a holland kormány pozitívan véleményezte Románia csatlakozását a schengeni térséghez, de az aznap megerősített osztrák elutasítást egyelőre nem kommentálták.

A holland kormány döntésének örültek, az osztrák elutasítást nem kommentálták
Klaus Iohannis: Romániában az eddigi határozott intézkedések eredménye, hogy nem növekedett olyan mértékben a fertőzések száma, mint Olaszországban vagy Spanyolországban
Fotó: AFP/Alex Nicodim

A román Agerpres hírügynökség szerint a holland kormány pénteken úgy döntött: jóváhagyja Románia és Horvátország csatlakozását a schengeni térséghez, de megakadályozza Bulgária felvételét, mivel úgy véli, hogy ez az ország nem felel meg a feltételeknek. Wopke Hoekstra holland külügyminiszter szerint Hollandia valószínűleg jövőre veszi ismét fontolóra a bolgár csatlakozás ügyét, de csak miután meggyőződött róla, hogy Bulgária jogállam, képes visszaszorítani a korrupciót és a szervezett bűnözést, illetve meg tudja állítani a schengeni övezet határainál az illegális migrációt.

A román kormányfő egy Twitter-bejegyzésben üdvözölte a holland döntést. „Hollandia értékes partner hazánk számára. Határozott szándékunk, hogy továbbra is együtt tudjunk dolgozni” – olvasható Ciuca bejegyzésében. A román külügyminiszter az elmúlt időszakban folytatott intenzív párbeszédnek és Románia kiváló technikai felkészültségének tulajdonította a holland döntést, köszönetet mondva Wopke Hoekstra miniszternek.

A román vezetők egyelőre nem reagáltak Karl Nehammer osztrák kancellár pénteki bejelentésére, miszerint Bécs a migrációs válság drámai szintje miatt továbbra sem támogatja Bulgária mellett Románia csatlakozását sem az Európán belül szabad mozgást biztosító schengeni övezetbe. Ausztria arra hivatkozik, hogy több mint 100 ezer bevándorló kért náluk menedékjogot csak idén, háromnegyedüket viszont egyik EU-tagországban sem regisztrálták, holott a felméréseik szerint a migránsok 40 százaléka a Törökországon, Bulgárián, Románián és Magyarországon keresztül vezető útvonalon érkezik Ausztriába.

Az osztrák ellenkezésnek két hete Gerhard Karner szövetségi belügyminiszter adott hangot elsőként. Lucian Bode román belügyminiszter ezért múlt héten Bécsbe utazott, hogy meggyőzze osztrák kollégáját: az év első nyolc hónapjában a nyugat-balkáni útvonalon az Európai Unióba érkezett 128 ezer illegális bevándorló kevesebb mint 3 százaléka (3574 migráns) haladt át Románián. Bode azzal tért vissza Bécsből, hogy Karner megnyugtatta őt: a „schengeni bővítéssel kapcsolatos kijelentései nem irányultak Románia ellen”.

A Hotnews.ro román hírportál pénteken rámutatott: a migrációs nyomásra hivatkozó osztrákok – Karner két héttel ezelőtti nyilatkozata dacára – csak Bulgária és Románia csatlakozása ellen emelnének vétót, de már nem ellenzik Horvátország felvételét a schengeni övezetbe. Nicu Stafanuta román európai parlamenti képviselő szerint ez azzal áll összefüggésben, hogy a horvátok múlt héten meghívták Krk szigetére az osztrák kancellárt, és megmutatták neki az ott működő cseppfolyósgáz- (LNG-)terminált. A Hotnews által idézett román politikus szerint Nehammer megértette, hogy azon keresztül Ausztria is jelentős mennyiségű gázhoz juthat hozzá, ha nem akadályozza Horvátország felvételét a schengeni övezetbe.

Az uniós tagországok belügyminiszterei csütörtökön ülnek össze, és tárgyalnak Románia, Bulgária és Horvátország schengeni felvételéről. Az övezet kibővítését kizárólag az összes tagállam beleegyezésével határozhatják el.

Kapcsolódó írásaink

Hollandia döntött

ĀHollandia támogatja Románia és Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez, de Bulgáriáét nem