Krónika

Szennyező cigarettavég

Hazánkban a csikk eldobása szemetelésnek minősül, amiért akár ötvenezer forintos helyszíni bírság is kiszabható, de feltűnően elenyésző a tettenérés

Évente négy és fél billió cigarettacsikket dobnak el a Földön, a bennük lévő káros kemikáliák pedig gyorsan beivódnak a talajba, kioldódnak a vízben. Itthon ugyan szigorú büntetést vonhat maga után egy ilyen mozdulat, de kevés az ilyenfajta tettenérés.

A hagyományos cigaretta filtere kilencvennyolc százalékban műanyagot tartalmaz, ezért az egyszer használatos műanyagok közé sorolják – mondta lapunknak Szebenyi Péter, a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány kuratóriumi elnöke. Az alapítvány ebben a hónapban meghirdette a „Cigicsikkmentes feb­ruár” kezdeményezést, és arra biztatják a lakosságot, szemétgyűjtőbe dobják, és ne a földre pöcköljék az elszívott cigarettát. Napjainkban ugyanis nem a PET-palackok vagy a szívószálak, hanem a cigarettamaradványok károsítják leginkább a vizek élővilágát.

A probléma roppant súlyos. Egy év alatt a világon négy és fél billió csikket hajítanak el, miközben egyetlen darab akár négyezer féle kémiai anyagot is tartalmazhat, és ötszáz-ezer liter vizet szennyezhet be. Egyszerűen kiáznak belőlük a káros kemikáliák, amik aztán beivódnak a talajba, a környezetbe – magyarázta Szebenyi Péter. Hozzátette, tudomásuk szerint Magyarországon minimális a csikk eldobásával kapcsolatos tettenérések száma, holott ezek visszatartó erővel bírnának. Annál is inkább, mert ez a cselekedet amúgy szemetelésnek, így szabálysértésnek minősül. Ötezertől ötvenezer forintig terjedő szabálysértési helyszíni bírságot szabhat ki a közterület-felügyelő, feljelentés esetén pedig akár százötvenezer ezer forintig terjedő szabálysértési pénzbírságot szabhat ki az illetékes járási kormányhivatal. Budapesten a frekventáltabb területek ellenőrzését a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) végzi, míg a kerületi önkormányzat tulajdonában lévő közterületeken a kerületi felügyelet az illetékes. A FÖRI lapunk megkeresésére közölte, ők nem kötelesek nyilvántartani, hogy hány esetben jártak el cigarettacsikk vagy pél­dául papírhulladék, élelmiszer-, egyéb kommunális hulladék közterületen történő eldobálása miatt. Így csak összesített adataik vannak a köztisztasági szabálysértésekről, amiből 2018-ban csupán hatvan­nyolc esetet regisztráltak, a kiszabott bírság összege pedig összesen egymillió-hétszázötvenkétezer forint volt az illetékességük alá tartozó közterületeken.

Az EU-ban egyébként 2021-ben életbe léphet egy olyan rendelet, ami kötelezné a dohánygyártókat arra, hogy járuljanak hozzá a cigicsikkek begyűjtéséhez és ártalmatlanításához.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom