Krónika

Melyik négy gyümölcs csökkenti a koleszterinszintet?

A rostban és antioxidánsokban gazdag étrend elősegítheti a koleszterin-egyensúly fenntartását

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzése nemcsak a rendszeres mozgáson és a stressz csökkentésén múlik – legalább ilyen fontos szerepet játszik az étkezés is. Ez különösen igaz akkor, ha valakinek magas a koleszterinszintje, de akkor is érdemes odafigyelni, ha szeretné elkerülni a problémát. - írja a mindmegette.hu.

Melyik négy  gyümölcs csökkenti a koleszterinszintet?
A citrusok is segíthetnek a koleszterin-egyensúly helyreállításában
Fotó: NorthFoto

Már néhány apró változtatás is sokat számít – például az, ha bizonyos gyümölcsöket gyakrabban fogyasztasz. Ezek nemcsak finomak és táplálóak, hanem hatékonyan támogathatják a szív egészségét és a koleszterinszintet is csökkentik.

Így szabályozzák a gyümölcsök a koleszterinszintet

A koleszterin önmagában nem káros: szervezetünk maga is előállítja, és fontos szerepe van a sejtek működésében. A gond akkor kezdődik, ha a „rossz” LDL-koleszterin szintje megemelkedik, mert ez lerakódhat az érfalakban, rontva a vérkeringést. A „jó” HDL-koleszterin ezzel szemben segít eltávolítani a felesleges zsírokat a vérből. A rostban és antioxidánsokban gazdag étrend elősegítheti ennek az egyensúlynak a fenntartását – és vannak gyümölcsök, amelyek ebben különösen hatékonyak.

Melyik gyümölcsöt érdemes beiktatni az étrendünkben?

1. Alma
Nem véletlenül mondják, hogy: „napi egy alma az orvost távol tartja”, ugyanis amellett, hogy számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, a szakértők szerint rendszeres fogyasztása csökkentheti az LDL-szintet is. Ennek fő oka a gyümölcs magas rost- és polifenol-tartalma, amelyek segítenek szabályozni a vérzsírszintet – írja a Mirror.

2. Citrusfélék (narancs, citrom, lime, grépfrút)
Ezek a gyümölcsök nemcsak C-vitaminban gazdagok, hanem kiváló forrásai az oldható rostoknak is, amelyek megkötik a koleszterint az emésztőrendszerben, csökkentve annak felszívódását. A grépfrút különösen hatásos lehet – viszont sztatin típusú gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet, ezért rendszeres fogyasztása előtt mindenképp konzultálj orvosoddal.

3. Banán
A banán nemcsak gyorsan ad energiát, hanem növényi szterolokat és oldható rostokat is tartalmaz, amelyek elősegíthetik a koleszterinszint szabályozását. Rendszeres fogyasztása természetes módon támogatja a vérzsírszint egyensúlyát.

4. Avokádó
Az avokádó nem klasszikus gyümölcs, de helye van a listán: mivel egészséges, egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag, ezért hozzájárulhat a „jó” koleszterinszint növeléséhez, és a „rossz” csökkentéséhez.

Kapcsolódó írásaink