Krónika
Melyik négy gyümölcs csökkenti a koleszterinszintet?
A rostban és antioxidánsokban gazdag étrend elősegítheti a koleszterin-egyensúly fenntartását

Már néhány apró változtatás is sokat számít – például az, ha bizonyos gyümölcsöket gyakrabban fogyasztasz. Ezek nemcsak finomak és táplálóak, hanem hatékonyan támogathatják a szív egészségét és a koleszterinszintet is csökkentik.
Így szabályozzák a gyümölcsök a koleszterinszintet
A koleszterin önmagában nem káros: szervezetünk maga is előállítja, és fontos szerepe van a sejtek működésében. A gond akkor kezdődik, ha a „rossz” LDL-koleszterin szintje megemelkedik, mert ez lerakódhat az érfalakban, rontva a vérkeringést. A „jó” HDL-koleszterin ezzel szemben segít eltávolítani a felesleges zsírokat a vérből. A rostban és antioxidánsokban gazdag étrend elősegítheti ennek az egyensúlynak a fenntartását – és vannak gyümölcsök, amelyek ebben különösen hatékonyak.
Melyik gyümölcsöt érdemes beiktatni az étrendünkben?
1. Alma
Nem véletlenül mondják, hogy: „napi egy alma az orvost távol tartja”, ugyanis amellett, hogy számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, a szakértők szerint rendszeres fogyasztása csökkentheti az LDL-szintet is. Ennek fő oka a gyümölcs magas rost- és polifenol-tartalma, amelyek segítenek szabályozni a vérzsírszintet – írja a Mirror.
2. Citrusfélék (narancs, citrom, lime, grépfrút)
Ezek a gyümölcsök nemcsak C-vitaminban gazdagok, hanem kiváló forrásai az oldható rostoknak is, amelyek megkötik a koleszterint az emésztőrendszerben, csökkentve annak felszívódását. A grépfrút különösen hatásos lehet – viszont sztatin típusú gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet, ezért rendszeres fogyasztása előtt mindenképp konzultálj orvosoddal.
3. Banán
A banán nemcsak gyorsan ad energiát, hanem növényi szterolokat és oldható rostokat is tartalmaz, amelyek elősegíthetik a koleszterinszint szabályozását. Rendszeres fogyasztása természetes módon támogatja a vérzsírszint egyensúlyát.
4. Avokádó
Az avokádó nem klasszikus gyümölcs, de helye van a listán: mivel egészséges, egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag, ezért hozzájárulhat a „jó” koleszterinszint növeléséhez, és a „rossz” csökkentéséhez.