Krónika

A nyár kedvenc édessége nagy veszélyt jelenthet a gyerekekre

Mi a baj a jégkásával?

A jégkása – hasonlóan a vattacukorhoz vagy a fagyihozű – elengedhetetlen nassolnivalóvá vált a meleg nyári napokon. Azonban a brit élelmiszerfelügyelet szerint nem ajánlott a jégkásák fogyasztása a kisgyerekeknek, mert rosszullétet okozhatnak az italok.

A nyár kedvenc édessége nagy veszélyt jelenthet a gyerekekre
A jégkása ital frissítően hat a hőségben
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/DPA/Christoph Soeder

A brit Élelmiszerfelügyeleti Hivatal (FSA) szerint a hét év alatti gyermekek nem fogyaszthatnak boltban vásárolt jégkásákat, mivel aggályok merültek fel a bennük található vegyi anyag miatt.

Ez szigorúbb, mint a korábbi irányelv, amely csak 5 éven aluli gyermeknek nem ajánlotta az ital fogyasztását nagy mértékben. Most azt tanácsolják, hogy a hét és tíz év közötti gyermekek is csak legfeljebb napi egy 350 ml-es jégkását fogyasszanak.

A kormányzati felügyelet szerint a glicerint – egy édesítőszert – tartalmazó jégitalok nem biztonságosak a kisgyermekek számára, ezért fogyasztásukat korlátozni kell. A legtöbb jégkása cukor helyett glicerint tartalmaz, hogy az ital ne fagyjon meg teljesen.

A hivatal szerint nagy mennyiségű fogyasztása mellékhatásokat okozhat, többek között fejfájást és rosszullétet, alacsony vércukorszintet, sokkot és eszméletvesztést gyermekeknél.

Egy kutatás szerint 2018 és 2024 között 21, kettő és hét év közötti gyermeknek volt szüksége sürgősségi ellátásra az Egyesült Királyságban és Írországban, egy órával azután, hogy jégkását fogyasztottak. Mindannyian felépültek.

Dr. Duane Mellor, a Brit Dietetikusok Szövetségének munkatársa a BBC-nek elmondta, hogy „viszonylag ritkán” fordul elő, hogy a gyerekek a glicerint tartalmazó üdítők fogyasztása után mellékhatásokat tapasztalnak – tette közzé a Házipatika.

A dietetikus szerint a „nappali hőség”, a kiszáradás és a gyermek izgatottsága „súlyosbíthatja” az ital fogyasztásához kapcsolódó tüneteket.

Kapcsolódó írásaink