Krónika
Fény derült Ferenc pápa konyhai titkaira
Az egyházfő széles palettán mozgott a gasztronómia területén

A pápák, habár rendkívüli tisztelet övezi őket, végső soron mégis csak emberek. Ez pedig Ferenc pápára is igaz volt, aki ugyan kifejezetten egyszerű életet élt, mégis a konyhaművészet terén igen széles palettán mozgott. A hírek szerint például mind az olasz, mind pedig az argentin ételeknek nagy rajongója volt.
Kifejezetten szerette a pizzát és a gnocchit, azonban orvosai tanácsára ezekből csak mértékkel fogyasztott. A reggeli tekintetében hazája hagyományait követte, ugyanis egyik legkedvesebb étele az úgynevezett membrillo volt, amely leginkább a birsalmasajtra hasonlít, és rendszerint piritóssal és kávéval fogyasztják.
A sapnyol empanada is a kedvencei közé tartozott a hajdani pápának, amely egy kelt tésztába töltött marharagu.
A szentatya szintén szerette a bagna cauda nevű piemonti specialitást is, amely tulajdonképpen egyfajta olasz fondü. Az elnevezés azt jelenti: forró fürdő, és az étel valójában nem más, mint egy fokhagymás-olívaolajos, szardellás mártás, amelyet melegen tálalnak.
A katolikus egyházfő az édességeket is kedvelte, gyakran emlegette gyermekkora kedves ízeit – az alfajor, a dél-amerikai konyha egyik legismertebb édessége ezek közé tartozott. Az alfajor omlós tésztájáról és édes, karamellkrémes töltelékéről híres, amelyet a kókuszreszelék tesz teljessé. A másik kedvenc desszertje a csokitorta volt, ebből a desszertből mindig szívesen fogyasztott egy-egy szeletet.