Krónika

A tudósok felfedezték az étcsokoládé új jótékony tulajdonságát

Hihetetlen, mire jó

Dr. Sevil Karaman szemészeti szakértő szerint a csokoládé mérsékelt mennyiségben jótékony hatással lehet a szemre. Ezt egy új tanulmány is bebizonyította – számolt be róla a Sports.kz a Ferra.ru-ra hivatkozva.

A tudósok felfedezték az étcsokoládé új jótékony tulajdonságát
Az étcsokoládé mérsékelt fogyasztása jó hatással van a látásra
Fotó: AFP/Foodcollection/Mood4Food/Jean-Christophe Riou

Egy nemrégiben végzett vizsgálat során ét- és tejcsokoládét adtak az embereknek. Ezt követően látásvizsgálatokat végeztek. Akik étcsokoládét ettek, rövid időre javult a látásuk és a kontrasztérzékenységük. Emellett ez a csokoládé megakadályozza a fehérje-aggregációt, ami szürkehályogot okoz.

A csokoládéban lévő kakaó erős antioxidánsokat tartalmaz. Ezek a flavonoidok. Megakadályozzák a sejtkárosodást, mivel csökkentik a szervezetben a szabad gyökök által okozott oxidatív stresszt. Ezek az antioxidánsok a szívre és az erekre, valamint a szem egészségére is pozitív hatással vannak.

Ezenkívül a flavonoidok lassítják vagy megelőzik a szürkehályog és a sárgafolt időskori kialakulását.

Kapcsolódó írásaink