Krónika

Hétfőtől kétfokú eljárás segíthet a környezetvédelmi hatósági ügyekben

A másodfokú hatósági jogkört az Energiaügyi Minisztériumon belül önálló helyettes államtitkárság látja el

A kormány célja Magyarország természeti értékeinek, erőforrásainak megóvása, továbbá a gazdaság zöldítése és körforgásos működésének erősítése; a magyar emberek egészségének és a környezet védelmének további erősítése érdekében július elsejétől ismét van lehetőség kétfokú eljárásra a környezetvédelmi hatósági ügyekben – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.

Hétfőtől kétfokú eljárás segíthet a környezetvédelmi hatósági ügyekben
A kormány célja Magyarország természeti értékeinek, erőforrásainak megóvása, továbbá a gazdaság zöldítése és körforgásos működésének erősítése
Fotó: MH-archív/Béli Balázs

A tárca tájékoztatása szerint az országos másodfokú szerv a bírósági felülvizsgálat előtti előzetes jogorvoslati fórumként szolgál, létrejöttével az államigazgatás keretein belül folytatható le a másodfokú eljárás.

A hatóság az eljárások gyors lefolytatásával, valamint a szükséges szakkérdések vizsgálatával és rendezésével az első fokon kiadott engedélyek hiányosságait úgy pótolja, hogy az nem jár együtt Magyarország versenyképessége szempontjából fontos beruházások hosszú időre való ellehetetlenülésével – hangsúlyozták.

A másodfokú hatósági jogkört az Energiaügyi Minisztériumon belül önálló helyettes államtitkárság látja el. A környezetvédelmi hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkárság hatáskörébe tartozik az előzetes és környezeti hatásvizsgálatokat érintő, valamint az integrált környezethasználati elsőfokú engedélyekkel szemben benyújtott fellebbezések elbírálása. Emellett az egységes hatósági gyakorlat kialakítása érdekében felügyeleti jogkörrel rendelkezik az elsőfokú környezetvédelmi hatóságok felett.

A tárca új szervezeti egységét Simon Attila István környezetvédelmi hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkár vezeti, aki 2010-2013 között a Vidékfejlesztési Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára, 2013-2014 között jogi, igazgatási és agrárszakképzési ügyekért felelős helyettes államtitkára, 2014-től 2015-ig a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára volt. 2015-től a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkáraként, majd a Pénzügyminisztérium foglalkoztatásért felelős helyettes államtitkáraként, 2018-tól az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért felelős helyettes államtitkáraként tevékenykedett – ismertette közleményében az EM.

Kapcsolódó írásaink