Krónika

Autóbusszal ütközött egy Budapestre tartó vonat, többen meghaltak

A baleset a felvidéki Érsekújvárhoz közeli vasúti átkelőnél történt

Autóbusszal ütközött össze csütörtökön Szlovákia déli részén egy Prágából Budapestre tartó gyorsvonat, a baleset halálos áldozatainak száma az esti órákban ötről hatra nőtt, a komoly sérüléseket szenvedettek száma öt – közölte a szlovák mentőszolgálat.

Autóbusszal ütközött egy Budapestre tartó vonat, többen meghaltak
Képünk illusztráció
Fotó: Facebook/Mávinform

A szerencsétlenség egy Érsekújvárhoz (Nove Zamky) közeli vasúti átkelőnél történt. Az érintett vonalon szünetel a vonatközlekedés, a helyszínre mentőautók és helikopterek érkeztek.

Az érintett vasúti átkelőt sorompókkal és szemaforral is ellátták – nyilatkozott a szlovák államvasutak (ZSR) szóvivője a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek. Elmondta: a baleset következtében az autóbusz súlyosan károsodott, a vonat mozdonya pedig kigyulladt.

A szlovák vasúti társaság (ZSSK) közlése szerint a baleset az EC 279 járatszámú, Prágából Budapestre tartó nemzetközi EuroCity járattal történt, amelyen több mint százan utaztak. A mozdony a cseh vasúttársaság (CD) tulajdonában volt, a szerelvény többi része pedig a ZSSK tulajdona, és ők biztosították a személyzetet is. Jelenleg már a sérüléseket nem szenvedő utasok segítése és a baleset következményeinek elhárítása zajlik.

Peter Pellegrini szlovák államfő őszinte részvétét fejezte ki a balesetben elhunytak hozzátartozónak, és köszönetet mondott munkájukért a balesethez kiérkezett mentőcsapatoknak.

A jelenlegi információk alapján nincs magyar áldozata vagy sérültje a csütörtöki szlovákiai balesetnek, a konzuli ügyeletre sem érkezett segítségkérés, de továbbra is szorosan nyomon követik az eseményeket.

Paczolay Máté hangsúlyozta, a pozsonyi magyar nagykövetség folyamatosan kapcsolatban van a szlovák hatóságokkal.

Kapcsolódó írásaink