Krónika

Rettegnek az emberek a Bükkben

A gombászókra is a frászt hozzák a látottak

Riasztó, emberi kézre hasonlító „lények” lepték el az erdőket a Bükk-hegység lombjai alatt – számolt be a heol.hu.

Rettegnek az emberek a Bükkben
Bunkós agancsgomba (Xylaria longipes)
Fotó: Wikipedia

Az erdőben a gombászok már jól ismerik, a tapasztalatlan túrázók számára viszont olyan, mintha egy horrorfilm díszletei között sétálnának, ha meglátják a bunkós agancsgombát, vagy ahogy gúnyolni szokták a közbeszédben: a „halott ember ujjait”. Ez a gombafaj gyakran előfordul a Bükkben, de találkozhatunk velük az ország más erdeiben is.

A gomba fák ágain, tuskókon található, és ha elkezd nőni, emberi kézre nagyon hasonlító alakot ölt. Négy-tíz centiméter magasra is képesek ágaskodni, ráadásul sötét színű is lehet a három-hat „ujjat” növesztő faj. Az ehetetlen gombafajtól valamennyi túrázónak borsódzik a háta.

„Na, egy ilyen gombától, főleg egy temetőben sokan falra másznának” – borzongott valaki a közösségi médiában terjedő szörnyszerű gombák képein.

„Biztosan szívgörcsöt kapnék, ha ezt meglátnám a közelemben” – írta egy másik posztoló.

„Még jó, hogy nem ehető, mert ha az lenne, én biztos nem enném meg. Elhánynám magam tőle, nagyon csúnya!” – fogalmazott egy gombász.

A különös gombafaj egyébként ártalmatlan, sőt hasznos is! Az indiai orvoslásban szülés után édesanyáknak ajánlják: őrölt gombaporként keverik el és adják a kismamáknak, mert serkenti a tejtermelést.

Kapcsolódó írásaink