Krónika

Használható együtt a retinol és a niacinamid?

Íme a bőrgyógyászok véleménye

Ha retinolt kezd használni, valószínűleg hallott már néhány kulcsfontosságú tippet, amelyeket a bőrgyógyászok is javasolnak: Kezdje lassan, mindig viseljen SPF-et, és ne keverje össze más, durva összetevőkkel. Míg az első kettő meglehetősen univerzális és könnyen követhető, az utolsó egy kicsit szubjektívebb lehet, különösen, ha azt próbálja kitalálni, hogy a retinol hol illeszkedik a legjobban a rutinjába.

Használható együtt a retinol és a niacinamid?
A retinol és a niacinamid együttes használata az öregedés jeleit is eltüntethetik (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Phanie/Voisin

Ha C-vitamint használunk, az általános tanács az, hogy ezt a terméket reggel, a retinolt pedig este használjuk – de mi a helyzet a niacinamiddal? A bőrgyógyászok valójában azt állítják, hogy ez az antioxidáns mindenkinek helyet érdemel a rutinjában – különösen retinoid használata esetén. Lássuk, a retinol és a niacinamid együttes használatát, az előnyöktől kezdve a beépítésükig.

Használhatjuk őket együtt?

Nemcsak, hogy használhatjuk őket kombinálva, de ajánlott is. „A retinol és a niacinamid egyidejű alkalmazása valóban csodálatos kombináció lehet a bőr számára” – mondják. „Szeretek úgy gondolni rá, mint egy „multitasking multivitaminra” a bőr számára.”

A retinol és a niacinamid párosításának előnyei

Ez a két erős összetevő több okból is jobb együtt, néhány fő előnyük pedig a következő:

Nagyobb hatékonyság

A retinol és a niacinamid egyaránt az aknét, az öregedés jeleit, a hiperpigmentációt és a nap által okozott károkat célozzák meg, így, ha kombináljuk őket, lényegében dupla adagot kapunk. „Még orvosi tanulmányok is kimutatták, hogy a kettő együtt meglehetősen biztonságosan használható az olyan állapotok kezelésében, mint az akné vagy a hiperpigmentáció” – tanúsítják.

A jó azonban az, hogy minden összetevő kissé eltérő módon célozza meg ezeket a problémákat. A retinol a sejtek átalakulásának serkentésével küzd a hiperpigmentáció ellen, míg a niacinamid a melanintermelés gátlásával. A retinol póruselzáródásának előnyeit a niacinamid gyulladáscsökkentő képességével kombinálva segít távol tartani a pattanások minden típusát, bőrfeszesítő fronton pedig a retinol fokozza a kollagént, míg a niacinamid erősíti a bőr védőrétegét, hogy az arcbőr hidratált és telt legyen.

A niacinamid és a retinol együttes alkalmazása

Keressen kombinált terméket: A két összetevő párosításának legjobb módja a legegyszerűbb: válasszon olyan formulát, amely mindkettőt tartalmazza. Ez biztosítja, hogy az egyes összetevők két változata jól keveredjen, stabilak legyenek, és ne legyenek olyan összetevőka termékben, amelyek meggátolhatnák az előnyeit.

A szérumok természetüknél fogva magasabb hatóanyag-koncentrációt kínálnak, és hatékonyságukat tekintve a legjobb hatást érik el, de ha érzékeny bőrű, azt javasoljuk, hogy válasszon inkább krémet.

A legkönnyebbtől a legnehezebbig rétegezze: Ha két különálló terméket tervez használni, többféleképpen is megteheti. Általánosságban elmondható, hogy a formulákat a legkönnyebbtől a legsűrűbbig alkalmazza (a vízbázisú tonik és esszenciák megelőzik a szérumokat és a hidratálókrémeket stb.). De ha két ugyanolyan formátumú terméket használ (például egy retinolszérumot és egy niacinamidszérumot), akkor a rétegezés sorrendje nem számít – bizonyos kitételekkel.

Ha kétségei vannak, kezdje a retinollal: A retinoidok akkor fejtik ki hatásukat a legerősebben, ha tiszta bőrre alkalmazzák őket, ezért akkor lesznek a legerősebbek, ha minden más bőrápoló terméket megelőznek” – mondják. „Ha probléma nélkül használja a retinolt, és extra lökést keres a bőrpirosság csökkentésére vagy a bőr hidratáltságának javítására, akkor azt javaslom, hogy a retinol után alkalmazzon niacinamidot.”

Először próbálja ki a niacinamidot az érzékenység leküzdésére: Érzékenységet tapasztal? A sorrend megváltoztatása megérhet egy próbát. Ha nehezen tolerálja a retinolt – akár túlzott kiszáradást, akár hámlást tapasztal –, először niacinamidot tartalmazó készítményt lehet a bőrre felvinni, amely felhígítja a bőrt érő retinol mennyiségét, és elviselhetővé teszi a retinolt.

Ne feledkezzünk meg a fényvédőről sem: Érdemes még egyszer megemlíteni: amikor retinoidot használunk, fokozottan ügyelnünk kell az SPF napközbeni felvitelére, hogy megóvjuk bőrünket.

Kapcsolódó írásaink