Krónika

Aranyat érő madártoll + VIDEÓ

Szürreális összegért kelt el a huja tolla Új-Zélandon

Mintegy tízmillió forintot (46 521 új-zélandi dollárt) fizettek egy árverésen a mára már kihalt, egykor Új-Zélandon fellelhető madár tolláért. Ez a toll volt a legdrágább, amelyet árverésen valaha eladtak – írja a National Geographic a The Guardian cikkére hivatkozva.

Aranyat érő madártoll + VIDEÓ
Egy huja pár. Elöl a hím, hátul a tojó látható
Fotó: Leemage via AFP

A szakértők eredetileg 2–3000 amerikai dollár közé becsülték a tétel értékét. A május 20-án megtartott aukcióig a rekorder egy másik hujatoll volt, amelyet 2010-ben értékesítettek 8400 dollárért.

A mostani toll nagyjából kilenc grammos, így grammonként 5169 dollárt ér.

Ez azt jelenti, hogy az aranynál is értékesebb, amelynek grammonkénti ára a Gold Broker legfrissebb adatai alapján 127 dollár.

A huja gyönyörű énekéről, túlnyomórészt fekete, fényes tollazatáról, valamint hosszú, fehérrel ékesített faroktollairól volt ismer. A faj utolsó megerősített észlelése 1907-ben történt, de a feltételezések szerint még az 1920-as években is létezett.

A huja szent volt a maori őslakosok számára, alakja számos dalban és mondában feltűnik, tollait pedig előkelők viselték. Amikor az európaiak megérkeztek a régióba, a madár már ritkaságnak számított, ám hirtelen megugrott a tollak iránti kereslet, amely a faj kihalásához vezetett.

A hujákért továbbra is rajonganak a gyűjtők. 2023-ban egy brit árverésen kelt el egy kitömött példány a nyilvánosság felháborodása dacára.

Leah Morris, a tollat értékesítő, aucklandi székhelyű Webb’s aukciósház szakembere szerint a toll kiváló állapota, archív dokumentációja, illetve UV-üveggel való védelme hajtotta fel az árat. A példány az egyik legjobb hujatoll volt, amelyet a Webb’s valaha látott a piacon.

Objektum doboz

Mivel a tollat védi a kulturális és örökségvédelmi minisztérium, nem hagyhatja el Új-Zélandot, és csak regisztrált gyűjtők vásárolhatják meg. A példány eredetéről nem sokat tudni, ahogy az eladóról és a vásárlóról sem.

Kapcsolódó írásaink