Krónika

Szakértők felfedték, mikor lehet káros a spárga a szervezetre

A zöldség vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag

A spárga gazdag tápanyag-összetételű, de minden előnye ellenére bizonyos esetekben negatív hatással lehet a szervezetre – számol be a Sports.kz a „Championship” című lapra hivatkozva.

Szakértők felfedték, mikor lehet káros a spárga a szervezetre
A spárga fogyasztása a vesekőre hajlamosaknál óvatosságot igényel (képünk illusztráció)
Fotó: Northfoto

A szakértők szerint a spárga 95%-ban vízből áll, és 100 grammonként csak körülbelül 18 kalóriát tartalmaz. A zöldség vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag, többek között A- és E-vitaminban, rézben, folsavban, kalciumban és káliumban.

A spárga ideális az alacsony kalóriatartalmú diétákhoz és a kalóriadeficit eléréséhez. Káliumtartalma segít normalizálni a magas vérnyomást, a kalcium pedig erősíti a fogakat és a csontokat.

Milyen esetekben lehet káros a spárga? A vesekövességben szenvedőknek óvatosan kell használniuk ezt a zöldséget. Kis mennyiségű úgynevezett oxalát lerakódhat a vesében, és így hozzájárulhat a vesekövek kialakulásához.

Sőt, a nagy mennyiségű spárga köszvényhez vezethet. A magas víztartalom ugyanis a húgysavszint emelkedéséhez vezet, és ezért ízületi problémák alapja lehet. Ha a sav nem tud kiválasztódni a vizelettel, a purinok lerakódnak az ízületekben, ami végül fájdalmat okoz.

Kapcsolódó írásaink