Krónika
Szakértők felfedték, mikor lehet káros a spárga a szervezetre
A zöldség vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag

A szakértők szerint a spárga 95%-ban vízből áll, és 100 grammonként csak körülbelül 18 kalóriát tartalmaz. A zöldség vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag, többek között A- és E-vitaminban, rézben, folsavban, kalciumban és káliumban.
A spárga ideális az alacsony kalóriatartalmú diétákhoz és a kalóriadeficit eléréséhez. Káliumtartalma segít normalizálni a magas vérnyomást, a kalcium pedig erősíti a fogakat és a csontokat.
Milyen esetekben lehet káros a spárga? A vesekövességben szenvedőknek óvatosan kell használniuk ezt a zöldséget. Kis mennyiségű úgynevezett oxalát lerakódhat a vesében, és így hozzájárulhat a vesekövek kialakulásához.
Sőt, a nagy mennyiségű spárga köszvényhez vezethet. A magas víztartalom ugyanis a húgysavszint emelkedéséhez vezet, és ezért ízületi problémák alapja lehet. Ha a sav nem tud kiválasztódni a vizelettel, a purinok lerakódnak az ízületekben, ami végül fájdalmat okoz.