Krónika

Kivágták a világ egyik leghíresebb fáját, megvannak a tettesek

Vádat emeltek

A gyanú szerint két férfi tavaly szeptemberben kivágta a világ egyik leghíresebb platánfáját a Római Birodalom egykori Britannia tartományának északi határfalánál. Az angol–walesi főügyészség vádat emelt ellenük – írja a hazipatika.com.

Kivágták a világ egyik leghíresebb fáját, megvannak a tettesek
Nagy-Britannia egyik leghíresebb platánfája
Fotó: AFP/Oli Scarff

A kétszáz éves fa a Hadrianus császár által a második században építtetett, jelenleg Észak-Angliát az Ír-tengertől az Északi-tengerig teljes szélességében átszelő védőfal mellett állt. Rendkívül népszerű turistalátványosság volt a festői helyszín miatt. A fát az egész világon ismerték. Feltűnt a Robin Hood, a tolvajok fejedelme című, 1991-ben forgatott film több kulcsjelenetében is, 2016-ban pedig az év angliai fájának is megválasztották.

A platán kivágása világszerte hatalmas felháborodást szított. Az ügyben több embert, köztük egy 16 éves fiút is őrizetbe vettek, de végül két férfi, a 38 éves Daniel Graham és a 31 éves Adam Carruthers ellen emeltek vádat rongálás bűncselekménye miatt. Az esetet súlyosbítja, hogy a kidőlő fától megsérült az egykori római császár parancsára épült fal is. A két vádlott május 15-én áll az észak-angliai Newcastle magisztrátusi bírósága elé.

A helyi nemzeti park szakértői reménykednek, hogy a kivágott platánfa csonkja idővel újból kihajthat, azonban ez valószínűleg csak évek múlva derül ki.

Kapcsolódó írásaink