Krónika

Többen életüket vesztették Afganisztánban árvizekben

Legkevesebb harminchárom ember életét követelték Afganisztánban a heves esőzések kiváltotta árvizek – közölte vasárnap Dzsanán Szajik, az afgán katasztrófavédelmi minisztérium szóvivője.

Többen életüket vesztették Afganisztánban árvizekben
Többen életüket vesztették Afganisztánban árvizekben
Fotó: AFP/Sanaullah Seiam

Mint mondta, a péntek óta tartó esőzések és áradások „hatalmas emberi és pénzügyi károkat okoztak”. Hozzátette, hogy a halottak mellett 27-en sérültek meg a viszontagságos időjárási körülmények miatt.

Szajik szerint a halálos áldozatok közül többen házaik tetőszerkezetének beomlása következtében vesztették életüket. Elmondta, hogy nagyjából 600 lakóház és csaknem 200 kilométer út semmisült, vagy rongálódott meg, és hozzávetőleg kétezer hektár termőföld került víz alá.

Afganisztán 34 tartományából 20-at, köztük a fővárost Kabult is érintették a különösen száraz téli időszakot követő árvizek. Az aszály miatt ráadásul a gazdáknak el kellett halasztaniuk a vetést is.

A jövő hétre további esőzéseket ígérnek az előrejelzések különösen Kabul, Gazni, Nangarhár és Kandahár tartományokban.

A radikális iszlamista tálibok hatalomra kerülése óta 2021 nyarán az Afganisztánba irányuló külföldi segélyek drasztikusan csökkentek, ami a természeti csapások következményeivel szembeni fellépést is megnehezíti.

Februárban heves havazások kiváltotta földcsuszamlás következtében Kelet-Afganisztánban 25-en vesztették életüket. Márciusban pedig mintegy 60 halálos áldozatot követeltek a három hétig tartó esőzések.

Kapcsolódó írásaink