Krónika

Emelkedett az Oroszországban átszakadt gát miatt elárasztott házak száma

A rendkívüli helyzetek minisztere közölte, az árvíz sújtotta területeken ivóvízre és víztisztító telepekre van szükség

Hatezer fölé emelkedett az Urál-hegységben található két orosz településen elárasztott házak száma vasárnapra – közölték az orosz hatóságok.

Emelkedett az Oroszországban átszakadt gát miatt elárasztott házak száma
A lakosokat és a háziállatokat evakuálják az árvíz miatt, miután átszakadt egy gát az oroszországi Orszk városában 2024. április 6-án. Az orszki önkormányzat közleménye szerint nagy területet öntött el a térségben a városon áthaladó Urál folyó gátjának nagymértékű átszakadása következtében
Fotó: AFP/Anadolu/Russian Ministry of Emergency

Az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb áradása az Urál-hegység orosz területein, Szibériában és a szomszédos Kazaszhsztánban is komoly károkat okozott.

Az Urál-hegységből a Kaszpi-tengerbe tartó Urál-folyó szintje pénteken pár óra alatt több métert emelkedett és átszakított egy töltést. Az Orszknál épített gát legfeljebb 5,5 méteres vízszint megtartására építették, de az Urál-folyó a hegyekben elolvadt víz érkezése miatt 9,6 méteresre duzzadt fel.

Az Orenburgi terület második legnagyobb települését, a 230 ezer lakosú Orszkot pénteken öntötte el a víz, vasárnapig több mint négyezer embert kellett evakuálni a városból. A rendkívüli helyzetek minisztériuma által közzétett felvételeken az emberek nyakig gázolnak a vízben, kutyákat mentenek, az elárasztott utcákon pedig csónakokkal és kenukkal közlekednek. A TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentései szerint hat felnőtt és három gyerek kórházba került, de állapotuk nem életveszélyes.

A Kreml vasárnap közölte: az áradás immáron elkerülhetetlen az uráli Kurgani területen és a szibériai Tyumenyi területen is, a területek kormányzóival Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon egyeztetett.

A Kurgani terület 320 ezer lakosú székhelyén, Kurgan városában a hatóságok sürgős evakuálásra szólították fel egy folyóparti negyed lakóit, mondván, hogy az árvíz rövid időn belül elönti a területet.

Alekszandr Kurenkov, a rendkívüli helyzetek minisztere szerint a helyzet gyors ütemben rosszabbodhat, ezért más orosz régiókra is kiterjesztették a riasztást.

„Jön a víz, és következő napokban tovább fog emelkedni a vízszint” – hangoztatta az 550 ezer lakosú Orenburg polgármestere is, kritikusnak nevezve az árvízhelyzetet.

Gyenyisz Paszler, az Onerburgi terület kormányzója kijelentette: még soha nem szembesültek ilyen súlyos árvízzel. A hatóságok az Urál-folyó teljes hosszán, 2400 kilométeren át végig árvizekről számoltak be.

Az orosz sajtó az Orenburgi terület hatóságának becsléseire hivatkozva 21 milliárd rubeles (közel 82 milliárd forint) árvízkárról írt, az ár elvonulását pedig április 20. utánra becsülte.

A rendkívüli helyzetek minisztere közölte, az árvíz sújtotta területeken ivóvízre és víztisztító telepekre van szükség. Az egészségügyi hatóságok hepatitisz A-vírus elleni védőoltást adnak be a katasztrófa sújtotta területek élőknek.

A gát átszakadása miatt a Szövetségi Nyomozóiroda gondatlanságból elkövetett bűncselekmény és a biztonsági szabályok megsértésének gyanújával büntetőeljárást indított, mivel az ügyészség szerint a 2010-es építésű gáton nem végezték el a szükséges karbantartási munkálatokat.

Kapcsolódó írásaink