Krónika

Gyűlöletbeszéd miatt letartóztathatják a Harry Potter-könyvek szerzőjét

Az új skót törvény lesújtana a népszerű írónőre

Veszélyben a Harry Potter-könyvek szerzője: a gyűlöletbűnözésről szóló törvény értelmében letartóztathatja a skót rendőrség J. K. Rowlingot egy transznemű bírálat miatt – írja a Breitbart, számol be a mandiner.hu.

Gyűlöletbeszéd miatt letartóztathatják a Harry Potter-könyvek szerzőjét
A szólásszabadság és a meggyőződés szabadsága véget ér Skóciában – J. K. Rowling
Fotó: NorthFoto

Mint ismert, a skóciai kormány kitart amellett, hogy a hétfőn életbe lépő törvényre az áldozatok védelmében van szükség, de a kritikusok szerint a szabályozás közben jelentősen korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát.

A Skóciában élő Rowling arra figyelmeztetett, hogy a baloldali-szeparatista Skót Nemzeti Párt kormányának új, gyűlöletbűnözésről és közrendről szóló törvénye fojtogató hatással lesz a szólásszabadságra, és megfogadta, hogy továbbra is kitart azon meggyőződése mellett, hogy a férfiak nem válhatnak nővé:

„A szólásszabadság és a meggyőződés szabadsága véget ér Skóciában, ha a biológiai nem pontos leírását bűncselekménynek minősítik.

Jelenleg az országon kívül vagyok, de ha az itt leírtak az új törvény értelmében bűncselekménynek minősülnek, alig várom, hogy letartóztassanak, amikor visszatérek a skót felvilágosodás szülőhelyére” – írta a közösségi médiában.

Rowling, aki egykor a baloldal kedvence volt liberális politikája és női írói sikerei miatt, már többször „kihúzta a gyufát” a transzneműséggel kapcsolatos bírálatai miatt.

Skócia szélsőbaloldali első minisztere, Humza Yousaf azt állította, hogy a törvényjavaslat nem sérti a szólásszabadságot, és védelmet nyújt az ellen, hogy politikai célokra használják fel. A kritikusok azonban rámutattak a törvényjavaslat homályos nyelvezetére – amely magában foglalja a „sértő” magatartást is –, amely tág teret engedhet a visszaéléseknek. Az ügyészeknek azt sem kell bizonyítaniuk, hogy egy kijelentés célja gyűlöletkeltés volt, elegendő csupán az, ha „valószínűsíthető” a szándék.

Az új beszédkódex megsértésében bűnösnek talált személyek hét év börtönbüntetést kaphatnak.

Kapcsolódó írásaink