Krónika

Hatalmas daru segédkezik a baltimore-i hídomlás roncsainak eltávolításában

A munkában a haditengerészet is részt vesz

Az Egyesült Államok keleti partjának legnagyobb daruja érkezett pénteken a baltimore-i hídomlás helyszínére, hogy részt vegyen a Francis Scott híd roncsainak eltávolításában és a hajózási útvonal megtisztításában.

Hatalmas daru segédkezik a baltimore-i hídomlás roncsainak eltávolításában
A baltimore-i kikötő látható a háttérben, amint daruk dolgoznak a Francis Scott Key híd törmelékeinek eltakarításán
Fotó: AFP/Getty Images/Getty Images North America/Kevin Dietsch

A hatóságok bejelentése szerint a helyszínen felállított daru ezer tonna megmozdítására képes. Szombaton pedig már egy másik daru is a híd romjainak közelében lesz, az négyszáz tonnát tud megmozdítani.

Az építmény acélszerkezetének és az autóút törmelékeinek kiemelését és a munkálatok előkészítését az amerikai hadsereg hadmérnöki egysége irányítja a parti őrséggel közösen. A munkában a haditengerészet is részt vesz.

Shannon Gilreath ellentengernagy, a parti őrség vezető tisztje elmondta, hogy a romok átfogó felmérésére van szükség ahhoz, hogy a hidat akkora darabokra tudják vágni, amelyeket a daruk képesek felemelni. Prioritásnak nevezte Baltimore kikötőjének újranyitását.

A korábbi közlések szerint a kikötő zárva tartása naponta súlyos károkat okoz, nemcsak Maryland állam számára, de az egész Egyesült Államok gazdaságának, mert a kikötő országos szinten meghatározó az autók, valamint mezőgazdasági eszközök szállításában.

Joe Biden elnök csütörtökön 60 millió dollár azonnali forrást hagyott jóvá Maryland állam számára, és korábban azt ígérte, hogy a szövetségi kormány a teljes újjáépítést állja. Az újjáépítés évekbe telhet, és az előzetes számítások legkevesebb 400 millió dolláros költséget valószínűsítenek.

Wes Moore, Maryland kormányzója csütörtöki tájékoztatóján a romok eltávolítását rendkívül bonyolult feladatnak nevezte, és hozzátette, hogy hosszú munka következik. A médiában megszólaló szakértők szerint heteket vehet igénybe a hajózási útvonal szabaddá tétele.

Az állam vezetője az elsődleges feladatok közé sorolta a halálos áldozatok közül még meg nem talált négy ember maradványainak felkutatását is. A keresőbúvárok munkáját csütörtökön felfüggesztették, mert veszélyessé vált a munka a roncsok és törmelék között, ahol a látótávolság gyakorlatilag nulla. A rendőrségi illetékesek azt közölték, hogy azok a járművek, amelyekben a további áldozatokat sejtik, a romok között vannak.

A hídszerencsétlenségben a feltételezések szerint hat ember vesztette életét, mindannyian a hídon dolgozó karbantartó munkások voltak. Két holttestet egy furgonban szerdán megtaláltak. Két embert közvetlenül a híd összeomlása után élve sikerült kimenteni a vízből.

Az áldozatok mexikói, guatemalai, salvadori és hondurasi származásúak.

A hídomlást az okozta, hogy egy meghibásodott konténerszállító nekiütközött. Az irányíthatatlanná vált hajó vészjelzést adott le az ütközés előtt, ezért a rendőrségnek a híd forgalmát sikerült időben leállítania, de a karbantartó munkásokat már nem tudták értesíteni. A megjelent felvételek alapján a hídon egy perccel annak összedőlése előtt még járművek közlekedtek.

A kedd kora hajnali katasztrófa körülményeinek felderítésén dolgozó szövetségi közlekedésbiztonsági hatóság már meghallgatta a hajó kapitányát és vezető tiszteket, valamint a két révkalauzt, aki szintén a fedélzeten tartózkodott az ütközés pillanatában.

A több ezer konténert szállító szingapúri zászló alatt hajózó Dali tengerjáró a Francis Scott Key Brigde egyik tartópillérének ütközött, a híd ezután másodpercek alatt összeomlott.

A Patapsco folyó torkalata felett ívelő híd teljes hossza 2,6 kilométer volt, és mintegy 55 méterrel magasodott a víz fölé.

Kapcsolódó írásaink