Krónika

A királyi család tagjai nem ehetnek bizonyos ételeket, de olykor megszegik a szabályt

III. Károly a libamáj tilalmával fejezi ki rosszallását a libatömés miatt

A brit királyi család tagjai különféle okokból nem fogyaszthatnak néhány ételt. Grant Harold főkomornyik és John Higgins egykori királyi séf az Elle magazinnak el is árulta, mi az oka a tiltásnak.

A királyi család tagjai nem ehetnek bizonyos ételeket, de olykor megszegik a szabályt
A fokhagyma és a különféle hagymák sem szerepelhetnek a királyi család étlapján, de azért utóbbiakkal olykor más ételeket ízesítenek
Fotó: AFP/Pool/Ian Vogler

A kagyló ugyan a világ legdrágább élelmiszerei közé tartozik, a királyi család tagjai azonban akkor sem ehetik, ha külföldi utazásaik során ezzel kínálják őket.

A tiltásra azért van szükség a főkomornyik szerint, mert a kagyló kifejezetten kockázatos élelmiszernek számít az ételmérgezés szempontjából.

Különösen a külföldi utazások során fontos, hogy a királyi család tagjai eleget tudjanak tenni a hivatalos kötelezettségeiknek, így nem csupán a kagyló, hanem a tenger gyümölcsei családjába tartozó, összes tengeri herkentyű kerülendő számukra.

Előfordul azonban, hogy egy-egy családtag megszegi a tilalmakat: Katalin hercegnét és Vilmos herceget is látták már kagylót fogyasztani tavalyi nyaralásuk idején, és Károly király pedig osztrigát evett egy nyilvános eseményen.

A fokhagyma és a különféle hagymák sem szerepelhetnek a királyi család étlapján, de azért utóbbiakkal olykor más ételeket azért ízesítenek. John Higgins egykori királyi séf erről így nyilatkozott:

„A Buckingham-palotában nem főznek fokhagymával. Úgy gondolom, hogy a kellemetlen böfögéseket így szeretnék elkerülni.”

Egészen más oka van annak, hogy libamájat sem fogyaszt az angol királyi család. Károly király évekkel ezelőtt hozta ezt az intézkedést. Az etikátlan tartási és hizlalási körülmények miatt mondott le erről a, szintén nem olcsó, ám elegáns finomságról. Károly környezetvédő és állatbarát, a tilalommal fejezte ki, hogy elítéli azt, hogy a szárnyasokat erőszakkal táplálják a zsírmáj elérése érdekében, nagy fájdalmakat okozva ezzel számukra. Az angol király sokak elismerését kivívta ezzel a döntésével.

Kapcsolódó írásaink