Krónika

Új szabályozás: erre kell figyelnie, ha nyugdíjas

Érdemes figyelni a megváltoztatott rendeletre, mert egy új lehetőség is megjelent a nyugdíjtörvényben – írja a szeretlekmagyarorszag.hu.

Új szabályozás: erre kell figyelnie, ha nyugdíjas
Képünk illusztráció
Fotó: MH-archív/Hegedűs Márta

Minden év elején, a január 1-je és az év márciusában megjelenő, valorizációs szorzószámok közötti időszakban benyújtott nyugdíjigények esetén nyugdíjelőleg megállapítása történik a nyugdíj összegének végleges kiszámításához szükséges valorizációs szorzószámok közzétételéig.

A legfontosabb tény, hogy a nyugdíjelőleget 2024. januártól már nem határozattal, hanem végzéssel kell megállapítani. Ez a változás a nyugdíjelőleg szerepét, a rendeltetését nem fogja befolyásolni, mindez az eljárás jogi természetét érinti.

A honlap emlékeztet rá, hogy új lehetőséget jelent a nyugdíjigénylők számára a hosszabb ügyintézési időt igénylő nyugdíjügyeknél. Az új rendelkezés szerint, ha a nyugellátás iránti igényt az eljárás megindításától számított négy hónap alatt nem bírálják el, az időközben beszerzett adatokra hivatkozva az igénylő kérheti a nyugdíjelőleg összegének módosítását.

A módosítás iránti kérelem az esetek túlnyomó részében természetesen a magasabb összegű nyugdíjelőleg megállapítására fog irányulni annak érdekében, hogy a végleges összeg megállapíthatóságáig is több lehessen az előleg összege, de ritkább esetben ennek a fordítottja is előfordulhat.

A szabályozásról további részleteket itt talál!

Kapcsolódó írásaink