Krónika

Franciaországban tűz ütött ki egy atomerőműben

Franciaországban leállították az ország nyugati részén fekvő chinoni atomerőmű két reaktorát, miután tűz ütött ki a létesítményben – közölte az EDF áramszolgáltató vállalat.

Franciaországban tűz ütött ki egy atomerőműben
Franciaországban tűz miatt leállították a chinoni atomerőmű két reaktorát
Fotó: Hans Lucas via AFP/Hans Lucas/Frederic Petry

Tűz ütött ki szombaton hajnali 2 óra 40 perckor a 3-as számú termelőegység fő transzformátoránál egy nem nukleáris területen –közölte az EDF közleményében. A blokkot az előírásoknak megfelelően automatikusan leállították.

A vállalat közölte, hogy a tüzet eloltották. Mivel a 3-as és a 4-es reaktorok párban működnek, elővigyázatosságból az utóbbit is leállították – tette hozzá az EDF.

A francia atomenergia-hivatal (ASN) közölte, hogy a tűz miatt a 3-as reaktorban áramkimaradás volt, amely automatikus leálláshoz vezetett.
A Sugárvédelmi és Nukleáris Biztonsági Intézet (IRSN) külön közleményben számolt be arról, hogy figyelemmel kísérte az eseményt, amelynek „nem volt hatása a lakosságra vagy a környezetre”.

Az ASN közölte, hogy továbbra is figyelemmel kíséri a helyzetet, és az EDF-fel, valamint az IRSN sugárvédelmi intézettel közösen értékeli, hogy mikor kell feloldani a vészhelyzeti intézkedéseket.

Kapcsolódó írásaink