Krónika

Veszélyben a növények, megsínyli a természet a februári tavaszt

A túl korai fejlődés növeli a tavaszi fagykárok veszélyét

A folytatódó enyhe idő zavarja a vegetáció téli mélynyugalmi fázisát, a növények fejlődni kezdtek, de a túl korai fejlődés növeli a tavaszi fagykárok veszélyét – írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Veszélyben a növények, megsínyli a természet a februári tavaszt
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Sebastian Willnow

Az elmúlt egy hétben a tavasziasan meleg, többnyire napos, jellemzően száraz idő volt, az átlaghőmérséklet 6 és 9 Celsius-fok között alakult, miközben az ilyenkor szokásos átlag 0 fok. Gyenge fagyok hajnalonként is csak kevés helyen fordultak elő, míg napközben jellemzően 13-17 fok közé melegedett a levegő.

Január 20-a óta kevés eső esett. A szárazabb, szeles, ugyanakkor meleg időjárás szárította, szikkasztotta a talajok felső néhány centiméteres rétegét, viszont a Tisza tágabb környezetében és a Tiszántúlon még mindig sokfelé vannak belvízfoltok. Az ősz második és a tél első felében teljesen feltöltődtek a talajok, a felszín közeli rész kivételével most is nedvességgel telített állapotban vannak.

Az őszi vetések, ahol nincs tartós belvíz, viszonylag jó állapotban vannak, ezen a télen sem volt eddig olyan hideg, ami hótakaró nélkül kárt okozott volna. A kórokozókat és a kártevőket bár megtizedelte a január második hetétől a hónap végéig jellemző, legalább éjszakánként fagyos idő, de tartósabb hidegre lett volna szükség ahhoz, hogy számottevően gyérüljenek.

Az előrejelzés szerint szombat estétől egyre többfelé ered el az eső, majd a jövő hét közepétől csökken a csapadékhajlam. A hőmérséklet továbbra is a sokéves átlag fölött alakul, annak ellenére, hogy vasárnaptól kissé lehűl az idő. Az éjszakai fagyok egyelőre nem térnek vissza.

Kapcsolódó írásaink