Krónika

Tovább nőtt a chilei erdőtüzek halálos áldozatainak száma

A hatóságok becslése szerint a péntek óta tartó valparaísói erdőtüzek okozta kár vetekszik a 2010-es földrengés okozta pusztítás mértékével. Hatósági közlés szerint jelenleg 10 régióban összesen 165 tűz ég

Chilében 131-re nőtt keddre az ország középső részén pusztító erdőtüzek halálos áldozatainak száma, és több mint háromszáz eltűntet továbbra is keresnek – közölték a helyi hatóságok.

Tovább nőtt a chilei erdőtüzek halálos áldozatainak száma
Chile középső részén fekvő Valparaoso és Viña del Mar város dombjait sújtó erdőtűz légi felvételén jól kivehető, hogy a lángok már átterjedtek a lakott területekre is
Fotó: AFP/Javier Torres

Gabirel Boric elnök kedden a térségbe utazott, és elmondta, hogy legalább háromezer lakóépület semmisült meg.

A hatóságok nem zárják ki, hogy szándékos gyújtogatás történt. Manuel Monsalve belügyminisztériumi helyettes államtitkár külön ügyész kirendelését kérte hétfőn a tűzesetek kivizsgálására. Carolina Tohá belügyminiszter pedig egy helyi lapnak nyilatkozva azt mondta: „kellő bizonyíték áll rendelkezésükre" ahhoz, hogy feltételezzék, csoportosan elkövetett szándékos gyújtogatás áll a háttérben. Boric elnök ezzel kapcsolatban bejelentette, hogy több gyanúsítottat őrizetbe vettek. Mint mondta: „a gyújtogatók rács mögé fognak kerülni".

Az állami halottkémi hivatal kedden az X-en közölte, hogy eddig 35 holttestet tudtak azonosítani.

Az Egyesült Államok kormánya helyi idő szerint hétfőn közleményben fejezte ki részvétét, és minden szükséges segítséget felajánlott Chilének a katasztrófával kapcsolatban.

Kapcsolódó írásaink