Krónika

Florida katonákat bocsát Texas rendelkezésére az illegális bevándorlás elleni fellépésre

A szövetségi határvédelem (Custom and Border Protection – CBP) decemberi adatai szerint 302 ezernél több illegális bevándorlóval szemben intézkedtek

Florida Nemzeti Gárdájának katonáit küldi Texas államba segítségként az illegális bevándorlással szemebi fellépéshez – jelentette be csütörtökön Ron DeSantis floridai kormányzó.

Florida katonákat bocsát Texas rendelkezésére az illegális bevándorlás elleni fellépésre
Amerikai–mexikói határ
Fotó: Getty Images via AFP/John Moore

A republikánus politikus sajtótájékoztatóján elmondta, hogy maximum ezer katonából álló zászlóaljat ajánlott fel Texasnak, ami az Egyesült Államok szárazföldi határának csaknem kétezer kilométeres szakaszát védi Mexikó felé.
„Meg kell állítani az inváziót a déli határon egyszer és mindenkorra” – fogalmazott a kormányzó, aki Joe Biden elnöknek azt vetette szemére, hogy habár „rendelkezik a felhatalmazással a határ lezárásához”, de ehhez hiányzik az akarat.

A Nemzeti Gárda szóvivője elmondta, hogy egyelőre száz katonát küldenek Floridából Texasba.
A republikánus vezetésű Texas állam és a washingtoni szövetségi kormányzat között az elmúlt hetekben tovább éleződött a vita a határőrizet miatt, különösen miután Texas Nemzeti Gárdája a kormányzó Greg Abbott utasítására lezárta az illegális határátlépésnek leginkább kitett határszakaszt, Shelby Parkot Eagle Pass városában, ahol szögesdrótból és konténerekből álló akadályt állítottak fel, és ahova nem engedték be a szövetségi határőröket.

A szövetségi határvédelem embereit Texas vezetése azzal vádolja, hogy a Biden-adminisztráció bevándorláspolitikájának jegyében nem őrzik a határt, hanem beengedik az érkező bevándorlókat, akiket rövid őrizetbevétel után szabadon bocsátanak.

Kapcsolódó írásaink