Krónika

Elhunyt Japán egyik legkeresettebb bűnözője, aki csaknem ötven évig bujkált az igazságszolgáltatás elől

A Hirosima városában született Kirisima diákévei alatt radikalizálódott Tokióban, és a Kelet-Ázsia Japán-ellenes Fegyveres Frontjához csatlakozott

Elhunyt Kirisima Szatosi, Japán egyik legkeresettebb bűnözője, aki csaknem ötven évig bujkált az igazságszolgáltatás elől – jelentette hétfőn a japán sajtó.

Elhunyt Japán egyik legkeresettebb bűnözője, aki csaknem ötven évig bujkált az igazságszolgáltatás elől
Kirisima Szatosi körözési fotója (jobbra fent)
Fotó: AFP/Richard A. Brooks

A baloldali szélsőséges, akinek fekete-fehér fotója évtizedeken át volt kifüggesztve a szigetország rendőrőrsein, a múlt héten álnéven jelentkezett be egy kórház onkológiai osztályára kezelésre. Nem sokkal később a hetvenéves páciens felfedte valódi kilétét. Azonban míg a rendőrség még a DNS-vizsgálat eredményére várt, a körözött bűnöző hétfő reggel elhunyt.

Az Aszahi Simbun című japán lap a rendőrségre hivatkozva közölte: nagy a valószínűsége annak, hogy ez a személy valóban Kirisima volt.

A fiatal Kirisima körözési fotóját, amelyen a férfi hosszú hajjal, vastag szemüveglencsékkel és barátságos mosollyal látható, szinte mindenki ismeri Japánban. Még Halloween-kosztümöket is ihletett Japán legkeresettebb bűnözője.

A Hirosima városában született Kirisima diákévei alatt radikalizálódott Tokióban és a Kelet-Ázsia Japánellenes Fegyveres Frontjához csatlakozott. A baloldali szélsőséges csoport az 1970-es években több merényletet is elkövetett japán vállalatok ellen. A Mitsubishi vállatcsoport ellen elkövetett egyik támadás során nyolc ember vesztette életét.

A japán hatóságok szerint Kirisima 1975 áprilisában részt vett egy pokolgépes merénylet végrehajtásában, amelyben a tokiói Ginza városrészben komoly károk keletkeztek egy épületben, halottak azonban nem voltak. Kirisima ezt követően bújkálni kezdett.

Az Aszahi televíziós csatorna szerint Kirisima évekig kettős életét élt. Ucsida Hirosi álnéven dolgozott Fudzsiszava városában egy építőipari cégnél, fizetését készpénzben vette fel, nem volt egészségbiztosítása és jogosítványa sem, hogy észrevétlen maradhasson a hatóságok előtt, s orvosi költségeit is saját zsebből fizette. Kilétét csak néhány nappal korábban fedte fel. „Szeretnék a halállal az igazi nevemen szembenézni” – jelentette ki Kirisima halálos ágyán az egészségügyi személyzet szerint.

Kapcsolódó írásaink