Krónika

Felélesztettek egy kihalt dinoszauruszt

Az apró tollas dinók a zsákmányuk felkutatására szárnyaikat használták

A robotdinoszaurusz 124 millió éves fajra utal, amely tollas szárnyakkal csapkodott, hogy előcsalogassa a prédát – írta meg az IFL Science.

Felélesztettek egy kihalt dinoszauruszt
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Ezek a kis dinoszauruszok a protoszárnyaikkal csapkodtak, hogy megszerezzék az ebédjüket.

Míg a T. rex és más nagy ősi ragadozók a méret és a hatalmas fogak előnyét élvezték, amikor zsákmányuk megfélemlítésére került sor, addig a kisebb dinoszauruszok nem rendelkeztek olyan karom- és agyararzenállal, amelyre támaszkodhattak volna. Ehelyett, egy új tanulmány szerint, ezek az apró tollas dinók a zsákmányuk felkutatására szárnyaikat használták, hogy más fajokat előcsalogassanak rejtekhelyükről. A csapat még egy robotdinoszauruszt is épített, hogy tesztelhesse az elméletet.

Ezek a tollak a protoszárnyaikon (a repüléshez túl kicsi, kezdetleges szárnyak) és a farkukon voltak jelen, gyakran kontrasztos mintákkal színezve. Bár ezeknek a szárnyaknak a funkciója ismeretlen, a kutatócsoport úgy véli, hogy a tollazat megjelenítését arra használhatták, hogy a zsákmányállatokat előcsalogassák rejtekhelyükről, megkönnyítve ezzel a vadászatot.

A dinoszauruszok rovar- és mindenevők lehettek, és olyan élőlényeket űzhettek, mint a rovarok, hogy megegyék őket. Ez a viselkedés még ma is megfigyelhető az élő madárfajoknál. A tollas megjelenítés előcsalogatja a zsákmányt a rejtekhelyéről, az állat ezután üldözőbe veszi, megpróbálja elkapni, és elfogyasztani azt.

Az elmélet tesztelésére a csapat kifejlesztette a Robopteryxet, egy protoszárnyakkal rendelkező robotdinoszauruszt. A robot a Caudipteryx nevű pennaraptor dinoszauruszon alapult, amely nagyjából 124 millió évvel ezelőtt élt, és a feltételezések szerint körülbelül akkora volt, mint egy páva. A csapat ezután a szöcskék menekülési viselkedését értékelte a robot szárnymutogatására adott válaszként, a rovarok ezen speciális csoportját használva, mivel azok az Orthoptera rendbe tartoznak, amely szintén 124 millió évvel ezelőtt létezett.

A Robopteryxet több olyan szekvenciában használták, amelyekben különböző, úgynevezett flush-pursuit displayeket imitáltak. E bemutatók között szerepeltek olyan pillanatok, amikor az ősszárnyak szélesre voltak tárva, a farok felemelkedett, majd a szárnyakat visszahajtották, és a farkat leeresztették.

Objektum doboz

Az eredmények azt mutatták, hogy a tesztelt szöcskék 93 százaléka menekült el, amikor a robot használta a protoszárnyakat, míg csak 47 százalékuk, amikor a szárnyakat nem használták a bemutatóban. Szintén szignifikáns összefüggés mutatkozott a fehér foltokkal ellátott szárnyak a tollakkal ellátott farok és a szöcskék menekülési esélye között.

Összességében a kutatócsoport úgy véli, hogy ez egy magyarázatot adhat arra, hogyan használták a tollakat az ősszárnyakon és a farkon, és miért kezdhettek el így fejlődni a dinoszauruszoknál.

Kapcsolódó írásaink