Krónika

Akármikor megismétlődhet a sümegi diáktragédia

A fiatalok jelentős része megtapasztalja az iskolai bántalmazást! Mit tehet a szülő ilyen esetben?

„Megfordult a fejében, hogy kárt tesz magában” – olvasható a Ripost.hu-n megjelent cikkben.

Akármikor megismétlődhet a sümegi diáktragédia
Képünk illusztráció
Fotó: Hans Lucas via AFP/Mathieu Thomasset

Az utóbbi években az iskolai bántalmazás egyre mélyebben gyökeret vert a hétköznapokban, megkeserítve ezzel a diákok és szüleik életét. Majdnem minden gyerek tapasztalt már zaklatást valamilyen formában, és számos olyan esetről tudunk, amely tragédiával végződött.

Hetedik évfolyamos diák terrorizálta a fiatalabbakat

2024 januárjában egy szülő kétségbeesetten kért segítséget a legnagyobb közösségi oldalon. Elmondta, hogy az általános iskolás gyermekét egy idősebb iskolatársa terrorizálja, de a kisgyermek szerint több diák is áldozata zaklatásnak. Hiába jelezte a problémát tanárainak, egyelőre semmilyen változás nem következett be az ügyben.

A szülő aggódva kért segítséget, mivel senkinek sem kellene félelemben élnie. Dr. Kiss László jogász szerint a tartós és rendszeres zaklatás, ha a cél a megfélemlítés, bűncselekménynek minősül, és életre szóló sérüléseket okozhat a gyermekben.

Az első lépést az osztályfőnök felé kell tenni

Dr. Kiss László azt tanácsolja, hogy ilyen esetekben a szülőnek érdemes az osztályfőnök fogadóórájára menni és felvázolni a problémát. Ha nincs változás, akkor az iskolaigazgatóhoz kell fordulni, majd a tankerület segítségét kérni.

A pszichológus Szmolka Orsolya, hangsúlyozza, hogy a zaklatás mögött mélyebb problémák húzódhatnak meg. Gyakran a zaklató is áldozata volt bántalmazásnak, leggyakrabban a családi környezetben. Fontos feltárni a háttérben rejlő okokat, és az intő jeleket soha nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Nem találtak kiutat az iskolai zaklatásból

2022 őszén egy 11 éves gyürei kislányt rendszeresen bántalmaztak társai, ezért nem látott más kiutat, és vonat elé lépett. Vanda rendkívül súlyos sérüléseket szenvedett, de csodával határos módon túlélte a gázolást.

Pistike, a 16 éves sümegi fiú története tragédiába fulladt: hosszú hónapokon keresztül csúfolták kinézete és súlya miatt, megszégyenítő videókat közöltek róla az interneten. A lelki terhet nem bírta tovább, és 2023 őszén vonat elé vetette magát, életét már nem tudták megmenteni.

Krízishelyzetben hívja a 116-123-as lelkielsősegély-számot vagy látogassa meg az www.ongyilkossagmegelozes.hu oldalt.

Kapcsolódó írásaink