Krónika

Újabb SMS-átverés hódít Szerbiában

Nem kell megadni semmiféle adatot

A postai szolgáltatások felhasználóit célzó adathalász SMS-üzenetek kezdtek terjedni Szerbiában. A történtek okán figyelmeztetést adott ki a belgrádi belügyminisztérium.

Újabb SMS-átverés hódít Szerbiában
Csaló SMS a telefonon
Fotó: MH-archív/Katona László

Bűnözők hamis SMS-eket küldenek a postai szolgáltatásokat használó polgároknak – tudatta vasárnap a Vajdaság Ma. Mint a cikkből kiderül, a csalók azt írják, hiányos információk miatt nem sikerült kézbesíteni egy küldeményt, ezért a címzettek nyissák meg a szövegben szereplő linket. Aki ezt megteszi, a Szerbiai Posta fals honlapjára jut, ahol személyes és bankkártyaadatokat kérnek. Ha ezeket megszerzik, megnyílik az út a csalók előtt, hogy pénzt vegyenek fel az adott személy számlájáról.

A belügyminisztérium azt tanácsolja a polgároknak, hogy ne nyissák meg az üzenetben kapott linket, ha nem biztosak a feladót illetően, továbbá ne hívják fel a gyanús üzenet küldőjét sem, s ne lépjenek kapcsolatba vele. Arra is felhívják a figyelmet, hogy ha az üzenet sok helyesírási hibát tartalmaz, keverednek a latin és a cirill betűk, vagy az angol és a szerb nyelv, feltehetően átverésről van szó.

Kapcsolódó írásaink