Krónika

Az ENSZ-főtitkár a kétállami megoldás megvalósítását sürgette

„A palesztin nép jogát saját államának felépítésére mindenkinek el kell ismernie” – mondta Guterres Kampalában az el nem kötelezett országok – a hidegháború idején semleges nemzetek – találkozóján

António Guterres ENSZ-főtitkár szombaton megismételte a kétállami megoldást szorgalmazó felhívását, miközben Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök ismét elutasította a szuverén palesztin állam gondolatát.

Az ENSZ-főtitkár a kétállami megoldás megvalósítását sürgette
Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára
Fotó: AFP/Michele Spatari

„Az izraeliek és a palesztinok kétállami megoldásának elutasítása, valamint a palesztin nép államisághoz való jogának megtagadása elfogadhatatlan” – jelentette ki Guterres.

Úgy vélte, a kétállami megoldás tagadása meghosszabbítja a konfliktust, amely globális fenyegetést jelent a békére és a biztonságra, hozzájárul a polarizációhoz és erősíti a szélsőségeket mindenhol.

A világszervezet vezetője megismételte az azonnali tűzszünetre való korábbi felhívását
Az izraeli miniszterelnök továbbra is elutasítja egy független palesztin állam gondolatát, és szombati nyilatkozatában megismételte álláspontját, miszerint bármilyen megoldásnak belátható időn belül magában kell foglalnia Izrael katonai ellenőrzését Ciszjordánia egész területe felett.

Az Egyesült Államok, Izrael fontos szövetségese a kétállami megoldást szorgalmazza

Kapcsolódó írásaink