Krónika

Bakondi György: Romlik a helyzet a balkáni migrációs útvonalon

A főtanácsadó kitért arra is, hogy az EU nem talált jó megoldást az illegális migránsok távoltartására

Romlik a helyzet a balkáni migrációs útvonalon, idővel újra kezdődhetnek a tömeges, erőszakos behatolási kísérletek Magyarország déli határainál – erről beszélt Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán szombat este.

Bakondi György: Romlik a helyzet a balkáni migrációs útvonalon
Bakondi György: Romlik a helyzet a balkáni migrációs útvonalon
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A balkáni migrációs útvonalon Törökország, Görögország irányából jelentős torlódás alakult ki, a szerb rendőri intézkedések hatására részben Románia, részben Horvátország, Szlovénia, Olaszország felé terelődnek a migránsok. Már az olasz rendőrség is szigorította az ellenőrzést a szlovén határon. Arra lehet számítani, hogy a szerb rendőrség nem tudja sokáig fenntartani a jelenlegi megerősített jelenlétet és Magyarország déli határain újra kezdődnek a tömeges, erőszakos behatolási kísérletek – mondta.

A főtanácsadó kitért arra is, hogy az EU nem talált jó megoldást az illegális migránsok távol tartására. Az unió szerint az a megoldás, hogy jöjjenek be a migránsok és táborokban helyezzék el őket. A nemrég elfogadott európai migrációs paktum újból bevezeti a kvótákat, migráns táborokhoz vezet. Ez nem megoldás, sőt, még vonzerőt is jelenthet a migránsok számára, hogy útra kelljenek Európába – mondta Bakondi György. Ezzel szemben a magyar modell a jó, mely szerint még az EU-n kívül kell a kérelmet benyújtani, és csak megfelelő ellenőrzés után jöhetnek a bevándorlók, ez szolgálja a biztonságot – szögezte le.

A nemzeti konzultáció éppen azért lényeges, hogy ebben a fontos kérdésben is kinyilváníthassák véleményüket az emberek, és – ahogy már 2015-ben is –, világossá tegyék: nem szeretnék, hogy átgázoljanak az országon a migránsok. Ez ad megfelelő felhatalmazást a kormánynak, hogy folytassa munkáját – tette hozzá a miniszterelnök főtanácsadója.

Bakondi György elmondta azt is: törvény született a riasztólövés alkalmazásáról, melynek célja, hogy elrettentse, távol tartsa a műszaki eszközöket és a határt védőket fenyegető illegális migránsokat.

Kapcsolódó írásaink