Krónika

Vatikáni lap: Erdő Péter az egyik első számú utódjelöltje Ferenc pápának

A cikk írója szerint ő az egyik legesélyesebb

Állítólag az egyik olasz vatikáni honlap szerint Erdő Péter az egyik legesélyesebb arra, hogy Ferenc pápa utódjának válasszák – írta a Mandiner.

Vatikáni lap: Erdő Péter az egyik első számú utódjelöltje Ferenc pápának
Erdő Péter és Ferenc pápa
Fotó: AFP/Hans Lucas/CPP/Vatican Med

Az általános vélekedés szerint a kihívásokkal küzdő katolikus egyház élére olyan személyt keresnek, akinek lesz ideje reformokat végrehajtani, így a 70 év körüli vagy annál fiatalabb bíborosok esélyei a legjobbak.

A magyarországi katolikus egyház vezetőjét már XVI. Benedek lemondása után is emlegették a pápai szék esélyeseként, de 2013-ban még viszonylag fiatal kora miatt nem valósult meg ez a forgatókönyv, tíz évvel később azonban Erdő Péter számít az első számú jelöltnek a szakértők szerint.

Az elemzés szerint az ideális életkoron túl mellette szól, hogy egyházvezetői, pásztori gyakorlattal is rendelkezik, valamint meg tudja szólítani a konzervatívokat, anélkül, hogy túlzottan taszítaná a „progresszíveket”.

Erdő igyekszik minél jobban javítani a katolikusok és az ortodox egyházak kapcsolatát, ami azért fontos, mert a Vatikán számára ez fontosabb ökumenikus cél, mint a protestáns egyházakkal való egység” – írja az olasz lap, amely szerint a magyar bíboros sok szempontból a nemrég szentté avatott II. János Pál utódjának lenne tekinthető.

A pápaválasztó konklávé a 80 évesnél fiatalabb bíborosokból áll, ezek száma 2023. decemberében 137 fő. Ők döntenek majd a jelenleg 87 éves Ferenc pápa utódjáról. Az elmúlt két évszázadban a pápák a bíborosok közül kerültek ki. A szavazás a vatikáni Sixtus-kápolna zárt ajtói mögött történik, titkos döntéssel. A szavazás általában 1-2 napig tart, bár volt, amikor majd egy hétbe telt az utód kiválasztása.

Utánanézve a hírnek, nem Erdő Péter a legesélyesebb, ahogy a médiában beharangozták, csupán ABC sorrendben vannak felsorolva az esélyesek, így mivel Erdő Péter neve E-vel kezdődik, az ő neve került első helyre. Továbbá a médium, aki lehozta a hírt, nem egy szaklap, csupán egy egyszerű híroldal.

Kapcsolódó írásaink