Krónika

Így ne melegedjünk télen

Tanácsok a szakembertől

A téli időszakban a levegő hűvösebb, emiatt nyilván jobban fázunk. Egy jó meleg kandalló vagy egyéb fűtőtest mellett felmelegedni az egyik legjobb dolog, de vannak „alternatív” megoldások is, amelyet jobb nem követni – írta meg a karpatalja.ma.

Így ne melegedjünk télen
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Joe Klamar

Ezekre hívja fel a figyelmet a beregszászi mentőszolgálat a Facebook-oldalán közzétett posztjukban.

Az alkohol nem jó melegítő

A mértéktelen alkoholfogyasztás és a dohányzás is káros az egészségre. A hidegben fogyasztott alkohol a melegség illúzióját keltheti, ami veszélyes, hiszen bódult állapotban odakint elaludni egyet jelenthet a halállal. A dohányzás lassítja a végtagokban a vérkeringést, ami szintén elősegíti a fázást.

Dermesztő szépség

Bármilyen hihetetlenül hangzik, az ékszerek bizony hűtenek. A szoros gyűrű például lassítja a véráramlást. „A fém gyorsan lehűl, és a bőrrel való érintkezés során fagyási sérüléseket okozhat” – írták ennek kapcsán.

Ne dörzsöljünk

A fagyott bőrt nem szabad dörzsölgetni, főleg nem hóval. Kiváltképp akkor ne tegyünk ilyet, ha a bőrünk kezd vörösre színeződni.

Ha átfagyott a bőre, és bizsereg vagy viszket, azonnal keresni kell egy meleg helyet! – nyomatékosította a mentőszolgálat.

Kapcsolódó írásaink