Krónika

Vádat emeltek a Szcientológiai Egyház hatszázmilliós adócsalási ügyében

Az egyesület szervezeti egységeinek bevételeit a valóságtól eltérően teljesen vagy részben adómentes adománynak minősítették

Az ügyészség 11 ember ellen emelt vádat költségvetési csalás miatt, letöltendő börtönbüntetés kiszabását kérték rájuk – írja az Rtl.hu.

Vádat emeltek a Szcientológiai Egyház hatszázmilliós adócsalási ügyében
Fotó: NorthFoto

Vádat emeltek 11 ember ellen a Szcientológiai Egyházban egy adócsalási ügy miatt. A Főváros Ügyészség hétfőn csak annyit közölt, hogy „egy nemzetközi hátterű vallási egyesület” tagjai ellen emeltek vádat 600 millió forintos költségvetési csalás miatt, de a 24.hu értesülései szerint az érintett egyesület a Szcientológiai Egyház.

Az ügyészség közleménye szerint az egyház egyes – elkülönülő – szervezeti egységeinek pénzügyi vezetői 2012–2017 között az egységek vállalkozási-gazdasági tevékenysége során keletkezett, áfafizetési kötelezettség egy részét jogellenesen elkerülték.

Az egyesület szervezeti egységeinek bevételeit a valóságtól eltérően teljesen vagy részben adómentes adománynak minősítették, könyvelésükben ekként szerepeltették, az adóköteles bevételeiket az illetékes adóhatóság elől ily módon eltitkolták, és az áfafizetési kötelezettségüknek nem tettek eleget – közölte az ügyészség.

A pénzre mentek.

Az ügyészség közlése szerint egyes vádlottak elsődleges célja az volt, hogy minél nagyobb bevételre tegyenek szert a szervezeti egység részére. A valótlan tartalmú adóbevallások benyújtásába és az adóeltitkolásba szándékosan belenyugodtak.

Hozzátették, hogy a vezetők belső irányelveiknek megfelelően a szervezeti egység lehető legnagyobb bevételének megszerzésére törekedtek, ezért a tanfolyamok, illetve az azokhoz kapcsolódó, méregtelenítéssel, önelemzéssel, tanulás segítésével kapcsolatos könyvek és adathordozók értékesítésekből származó bevételeket már eleve azért kezelték adományként, hogy ne fizessenek utánuk adót.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt összesen 11 személlyel – 6 nővel és 5 férfival – szemben emelt vádat, és velük szemben végrehajtandó szabadságvesztés és pénzbüntetés kiszabását valamint egyiküknek a könyvelői foglalkozástól történő eltiltását indítványozta. A főügyészség a szervezeti egységekkel szemben vagyonelkobzás alkalmazására is indítványt tett.

„Kockázatot jelentenek a szcientológusok”

2016-ban a Híradó arról számolt be, hogy a Szcientológiai Egyház Magyarországon hivatalosan nem minősül egyháznak, sőt évek óta a nemzetbiztonsági kockázatot rejtő szervezetek listáján szerepel. A magyar közösség szóvivője akkor a Híradónak azt mondta, hogy ő nem tud erről, de a nemzetbiztonsági bizottság elnöke megerősítette: nemzetbiztonsági kockázatként kezelik a szervezetet, ami akkor nyitotta meg regionális központját Budapesten.

2015 februárjában pedig a TASZ arra hívta fel a figyelmet, hogy drogmegelőzés mögé bújva szivárog be a szcientológia az iskolákba.

Kapcsolódó írásaink