Krónika

Ferenc pápa szerint az idei betlehem a Szentföldön szenvedő gyerekekre emlékeztet

A katolikus egyházfő hangsúlyozta: miközben a jászolban az apró, szegény és védtelen gyermek Jézust csodáljuk, nem szabad megfeledkeznünk a Szentföldön élők tragédiájáról

A Szent Péter téren felállított betlehem a Szentföldön élő testvéreinkre emlékeztet, elsősorban a gyerekekre, akik a legsúlyosabb árat fizetik a háborúért – mondta Ferenc pápa a vatikáni fenyőfát és betlehemet bemutató delegációnak tartott beszédében szombaton.

Ferenc pápa szerint az idei betlehem a Szentföldön szenvedő gyerekekre emlékeztet
Ferenc pápa
Fotó: AFP/Tiziana Fabi

Az egyházfő szombat délelőtt a Szent Péter téren felállított fenyőt és a mellette épített betlehemet adományozó tartományok képviselőit fogadta.

A fenyőfa fényeit szombat délután kapcsolták fel. Megnyitották a tér közepén álló obeliszk mellett épített betlehemet is.

A huszonhét méter magas, ötvenhat éves fenyőfa az idén az északnyugati Piemont régióból, Macra hegyi település erdeiből érkezett: a térséget a tartomány elnöke, Alberto Cirio, Macra polgármestere, Valerio Carsetti, valamint a helyi püspök Cristiano Bodo képviselte. A fenyőt hétezer fehér színű alpesi csillagvirág díszíti, amelyeket erre az alkalomra termesztettek. A havazás illúzióját akarják kelteni a Szent Péter téren. A fát vízkereszt ünnepe után újrahasznosítják. A fenyőfa állításának szokását a lengyel pápa, II. János Pál vezette be a Vatikánban 1982-től.

Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy kis gesztusokkal lehet a teremtett világot védelmező ökológiai fordulatot megteremteni.

Az épületnagyságú betlehem, amely a hagyomány szerint a fenyő közelében áll, az idén a Lazio tartománybeli Rieti egyházmegye ajándéka. A legenda szerint a városhoz közeli Greccio egyik barlangjában állította fel először Jézus születésének jelenetét a helyi emberekkel együtt Assisi Szent Ferenc 1223-ban, aki a Szentföldről való visszatérése után terjesztette el ezt a karácsonyi hagyományt az akkori Itáliában.

A Szent Péter téri betlehemet Francesco Artese kézműves és munkatársai készítették. A barlangra emlékeztető építmény hét méter magas, és százötven négyzetmétert foglal el. A Greccio környéki kegyhelyeket idézi azok középkori freskódíszítéseivel.

Kapcsolódó írásaink