Krónika

A világhírű színésznő szerint a világ cserbenhagyta az október hetedikén elrabolt nőket

Gal Gadot, a Wonder Woman-filmek, a Halál a Níluson, illetve a Halálos Iramban filmek sztárja, korábban a Miss Izrael szépségverseny győztese, aki egyébként két évet szolgált az Izraeli Védelmi Erőknél, egy Instagram-poszttal jelentkezett a Hamász–Izrael háború kapcsán – szúrta ki a Mandiner.

A világhírű színésznő szerint a világ cserbenhagyta az október hetedikén elrabolt nőket
Gal Gadot
Fotó: KENA BETANCUR / AFP

„A világ cserbenhagyta az október 7-i nőket" – kezdte bejegyzését. Rávilágított arra, hogy a nyugati társadalom elítéli a nemi erőszakot, a nők elleni erőszakot: „Nem hagyjuk, hogy a nőket áldozattá tegyék és elhallgattassák. Azt mondjuk, hogy hiszünk a nőknek. Hogy kiállunk a nők mellett. Hogy felszólalunk a nőkért.”

„Október 7-én a világ szemtanúja volt annak, hogy a Hamász valós időben hajtotta végre erőszakos terveit. Az október 7-i támadást követő néhány órán belül felkerült az első vérfagyasztó videó Shani Loukról, amint büszke támadói meztelen testét végigparádézzák és meggyalázzák. Két hónappal később azonban a nők még mindig az erőszaktevők túszai, és a világ nem nevezte ezt a helyzetet annak, ami: sürgős vészhelyzetnek, amely határozott választ követel.”

„Nőként és a nők szövetségeseiként az a mi feladatunk, hogy cselekedjünk. Arra kérem mindazokat, akik oly sokat tettek a nők jogaiért világszerte – az ENSZ-től az emberi jogi közösségig –, hogy csatlakozzanak ahhoz a követeléshez, hogy a Hamász azonnal engedjen szabadon minden egyes túszul ejtett nőt – nem a nemzetközi közvetítés következő fordulója után, nem egy újabb nap múlva. Ezek a nők nem élhetnek meg még egy pillanatot ebből a borzalomból.”

Kapcsolódó írásaink