Krónika

Klímacsúcs - A román államfő szerint Bukarest elkötelezett a megújuló energiaforrások mellett

Rámutatott: Romániának fontos célja, hogy bővítse a lakosságnak a megfizethető napenergiához való hozzáférését

Románia elkötelezett a megújuló energiaforrások mellett – hangsúlyozta Klaus Iohannis román államfő vasárnap Dubajban az ENSZ éjhajlatváltozási csúcstalálkozóján, miután Románia csatlakozott a Nemzetközi Napenergia Szövetséghez.

Klímacsúcs - A román államfő szerint Bukarest elkötelezett a megújuló energiaforrások mellett
Klímacsúcs - Klaus Iohannis román államfő szerint Bukarest elkötelezett a megújuló energiaforrások mellett
Fotó: AFP/NurPhoto/Dominika Zarzycka

Az Agerpres román hírügynökség beszámolója szerint a Nemzetközi Napenergia Szövetséghez (ISA) való csatlakozási szerződést Sebastian Burduja román energiaügyi miniszter írta alá. Románia a 123. országként csatlakozott a szövetséghez.

Klaus Iohannis államfő az eseményen mondott beszédében hangsúlyozta: az ISA-hoz való csatlakozással nő Románia energiabiztonsága. Emellett szélesebb körű és mélyrehatóbb lesz Bukarest együttműködése az éghajlatváltozás lassításában érdekelt országokkal, például a szövetség titkárságának otthont adó Indiával.

A román államfő rámutatott: Romániának fontos célja, hogy bővítse a lakosságnak a megfizethető napenergiához való hozzáférését. Azt mondta, a tervek szerint 2030-ig ez tenné ki a megújuló energiaforrásból származó villamos energia 24 százalékát.

Klaus Iohannis kitért arra is, hogy szeptemberre megközelítette a 97 ezret a romániai villamosenergia-hálózatra csatlakozott termelő-fogyasztók (prosumerek) száma, és termelőkapacitásuk meghaladta az 1,2 gigawattot.

Sebastian Burduja román energiaügyi miniszter történelmi fontosságúnak nevezte az eseményt, szerinte a csatlakozással Románia megerősítette, hogy elkötelezett a zöld átállás mellett – írta a hírügynökség.

Hangsúlyozta, hogy az utóbbi két évben robbanásszerűen megnőtt az otthonaikra napelemeket szerelő háztartások száma, míg 2022 januárjában húszezer volt, mára számuk meghaladja a százezret.

Kapcsolódó írásaink