Krónika

Földönkívüliek jelentek meg Budapest felett? Döbbenetes amerikai feljegyzés került elő a magyarországi észlelésekről

Két magyarországi észlelésre is a 2015-ben nyilvánosságra hozott amerikai ufóaktákból derült fény

Talán sokan nem tudják, de az amerikai légierő 2015-ben ufóészlelések hatalmas adatbázisát tette közzé. A földönkívüli jelenségeket leíró akták között pedig bizony két magyar vonatkozású eset is megtalálható: egy 1947-ből, egy pedig 1956-ból, amelyek rendkívül izgalmasnak tűnnek még a szkeptikusok számára is – írta a promotions.hu.

Földönkívüliek jelentek meg Budapest felett? Döbbenetes amerikai feljegyzés került elő a magyarországi észlelésekről
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/KTSDesign

Az első esetben Budapestről érkeztek jelentések villogó, „ezüstös labdákról” az égbolton. Az akta szerint a tárgyak gömb alakúak voltak és nagy sebességgel repültek. Az amerikai légierő szerint valószínűtlen, hogy meteoritokról volt szó, de a jelentés szerzője nem tudott semmi további biztosat állítani.

A második esetben pedig Oroszlány közelében három, tompán kivilágított tárgy haladt nyugatról keletre, középen erős fényponttal. A három tárgy lassan forgott egymás körül, kipufogólángokat, hangot, fénycsíkot, párát nem észleltek a megfigyelők. Az esetet lejegyző tiszt szerint azonban nincs elegendő adat a további analízisre.

Azonban még ez sem minden, 1968-ban ugyanis szintén felbukkant egy honfitársunk, aki azt állította magáról, hogy elrabolták a földönkívüliek. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára egy másik érdekes ügyről is beszámolt néhány éve Facebook-oldalán. A bejegyzés egy 1976-os III/II-es jelentésében olvasható, amely a Keviczky Kálmán ufókutató ellenőrzésére nyitott Columbus-dosszié része.

A feljegyzés szerint 1968–1969-ben a taszári repülőtér leszállópályáján ismeretlen repülő tárgy jelent meg, amelyet opálos köd burkolt. A reptér fegyveres erői 200 méterig megközelítették, és 16 MIG–21-es vadászgépet is riadóztattak. Miután szovjet katonák is meg akarták közelíteni a tárgyat, a titokzatos tárgy felemelkedett 150-200 méterre, majd percek leforgása alatt eltűnt, a radarok csak pár pillanatig tudták követni – derült ki a 24.hu egy korábbi cikkéből.

Ezekből a feljegyzésekből is látszik, hogy bizony Magyarországon is vannak megmagyarázhatatlan jelenségek, sőt az állítólagos ufoészlelők ezekről videókat is felszoktak tölteni az internetre. Nemrégiben például Salgótarjánban láttak egy állítólagos azonosítatlan repülő objektumot, ám természetesen erről, ahogyan az összes többi hasonló felvételről sem lehet azt állítani, hogy kétséget kizáróan földönkívülieket látunk rajta.

Kapcsolódó írásaink